Шефът на полицията в Минесота подаде оставка след смъртта на чернокож

  • 14 април 2021 09:23

  • 312
  • 0
Шефът на полицията в Минесота подаде оставка след смъртта на чернокож
© gettyimages

Тим Ганън, ръководителят на полицията в предградието Бруклин Център, Минесота е подал оставка, както и офицер Ким Потър, която застреля в неделя тъмнокожия 20-годишен Данте Райт.

В понеделник шефът на полицията в Бруклин Център Ганън определи стрелбата по момчето като “случайна” и каза, че офицерката Ким Потър е допуснала грешка. Според Ганнон Ким Потър е имала намерение да използва тейзер, но вместо това е хванала пистолета и го е застреляла с един куршум. Скоро след стрелбата демонстранти атакуваха полицейските коли и полицейското управление на Бруклин и бяха разбити 20 магазина в търговския център, предаде БНР.

Чернокожият младеж в Минеаполис бил застрелян, защото полицайка объркала пистолета с тейзъра си

Властите засилиха мерките за сигурност и удвоиха броя на националните войски до повече от 1000, а Губернаторът Тим Уолз обяви полицейски час.

Въпреки повишените мерки за сигурност и във вторник стотици протестиращи отново се събраха в силно охранявания от полицията и националните войници полицейски щаб на града, около който има бариери и висока метална ограда. Размириците и протестите продължават въпреки наложения вечерен час за Минеаполис, Бруклин Център и още няколко предградия.

Протестиращите най-напред са се насочили към полицейското управление, а след това и към офисите на ФБР. Десетки демонстранти имаше снощи и в центъра на Чикаго, изразяващи своята солидарност със семейството на убития Данте Райт. Протестиращите носеха знамена и скандираха имената на Райт, Джордж Флойд, Лакван Макдоналд, Бреона Тейлър и други фатално застреляни от полицията. Засега протестите в Чикаго остават мирни, но някои от бизнесите в централната част на града вземат мерки и вече са покрили витрините и входните врати.

Мая Йорданова
312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини