Ваксинират децата в САЩ срещу COVID-19 в началото на 2022 година?

01 март 2021 06:42

Ваксинират децата в САЩ срещу COVID-19 в началото на 2022 година?
© Getty Images/Guliver (архив)
500 0

Американските деца на възраст под 12 години по всяка вероятност ще бъдат ваксинирани в началото на 2022 година, каза днес д-р Антъни Фаучи, главен експерт на САЩ по инфекциозни болести и съветникът на Белия дом, цитиран от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22570

Детската имунизация е основна тема в САЩ, тъй като може да облекчи тежестта върху милиони родители, чиито деца все още учат дистанционно.

Байдън приветства одобряването на трета ваксина срещу COVID-19 в САЩ

Ситуацията е много различна в зависимост от щатите и естеството на училищата (държавни, частни, религиозни) и има разногласия между властите и учителите по въпроса за отварянето на училищата.

За момента нито една от трите ваксини, разрешени в САЩ - Пфайзер/Бионтех (Pfizer/ BioNTech), Модерна (Moderna), Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson), не може да се прилага на деца под 16 години.

Пред Ен Би Си д-р Фаучи каза обаче, че някои компании вече са започнали проучвания за "постепенно" сваляне на тази възрастова граница: не от 12 години на шест месеца наведнъж, а като се започне от 12 на 9 години, след което от 9 на 6 години, от 6 на 2 години и т.н.

С оглед на напредъка на тези проучвания имунологът, уважаван от много американци, прогнозира, че децата под 12 години ще бъдат ваксинирани най-рано в края на годината. "И много вероятно през първото тримесечие на 2022 година", добави той, цитира БТА.

Гимназистите трябва да могат да се ваксинират от "тази есен". "Не съм сигурен, че ще бъде точно на първия учебен ден", но приблизително по това време, каза още Фаучи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22570

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
500 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини