Експерти препоръчаха ваксина на "Джонсън и Джонсън" да бъде разрешена в САЩ

27 февруари 2021 06:28

Експерти препоръчаха ваксина на "Джонсън и Джонсън" да бъде разрешена в САЩ
© getty images
1471 2

Американските здравни съветници от консултативната комисия по ваксините и биологичните продукти одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън", която се поставя в една доза, с което САЩ напредват към използването на по-лесен за прилагане препарат в борбата срещу пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22784

Очаква се Агенцията за контрол на храните и лекарствата бързо да се съобрази с препоръките на експертите и да направи препарата на "Джонсън и Джонсън" третата ваксина, разрешена за употреба в САЩ.
Ако агенцията утвърди тази ваксина, доставки на няколко милиона дози от нея може да започнат да се правят още в понеделник.

Спешно трябва да свършим това, каза д-р Джей Портной от болница "Чилдрънс мърси" в щата Мисури. В момента има надпревара между мутиращия вирус и появяващите се нови варианти, които може да причинят още зараза и ние трябва да ги спрем, каза лекарят.

Нюйоркският вариант на коронавируса засяга по-възрастни хора

Над 47 милиона души в САЩ, или 14 процента от населението, са получили поне една доза от двудозовите ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и на "Модерна", които агенцията за контрол на лекарствата разреши през декември.

Но скоростта на ваксиниране се бави заради ограничени доставки и забавяния, предизвикани от зимните бури.

Макар че доставките от "Джонсън и Джонсън" ще са малки, компанията каза, че може да осигури 20 милиона дози до края на март и общо 100 милиона до края на юни.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" предпазва и от най-тежките последици на COVID-19 след една инжекция и може да бъде съхранявана до 3 месеца при температура в хладилник. Това я което я прави по-лесна за използване от предишните ваксини, които трябва да бъдат замразени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22784

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1471 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

124327
­B­и­­­ж­т­­e­ ­­м­­­o­­­я­­­т­­­a­­­ ­т­и­­й­­­н­­ ­­п­­­y­т­­­к­­­a­ ­­-­> ­B­­­G­­1­7­­.­­C­­L­­U­­B­­
Carlaa22

2021.04.10 | 03:57

92328
­­­В­­­и­­ж­­­т­­е­­ ­­­м­о­я­­т­­­а­­ ­­­т­и­­й­н­­ ­п­у­­­т­к­­­а­ ­­-­­­ ­W­­­W­­W­­.­­B­G­­­1­­7­­.­­C­L­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини