Служби на ООН оказват натиск върху ЕС заради увеличаващите се случаи на експулсиране на мигранти

10 февруари 2021 16:13

Служби на ООН оказват натиск върху ЕС заради увеличаващите се случаи на експулсиране на мигранти
©
547 1

Служби на ООН оказват натиск върху Европейския съюз да прекрати зачестилите практики да отказва на мигранти правото да кандидатстват за убежище, колективното им депортиране и използване на насилие срещу хора, опитващи се нелегално да влязат в блока, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 243

Връщането на границата и колективните депортации са незаконни според международните споразумения за бежанците, които позволяват на хора, страхуващи се за своята сигурност, да кандидатстват за закрила. Гърция и дори Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) са сред обвинените за връщане на мигранти на границата или за съучастничество в подобни практики. Те обаче отричат да прибягват към такива действия.

България остава транзитна страна за мигрантите

Международната организация по миграция (МОМ) заяви днес, че продължава да получава документирани доклади за нарушения на човешките права на мигранти и бежанци, включително деца, извършени в страни членки на ЕС.

"Използването на прекомерна сила и насилие срещу цивилни е неоправдано", каза директорът на МОМ за Европа Еудженио Амбрози.

Той заяви, че суверенитетът на страните от ЕС, "включително компетентността им да защитават ненарушимостта на границите си, трябва да бъде в унисон с техните задължения според международното право и зачитането на човешките права и основните свободи за всички".

МОМ, която получава европейски средства за работата си в страни около Средиземно море и Северна Африка, заяви, че приветствала поредица разследвания, предприети, за да се проучат детайлно случаи на връщания на мигранти на границата. В края на миналия месец службата на върховния комисар на ООН за бежанците също предупреди, че правото на убежище е подложено на атака по европейските граници, и призова страните от ЕС да разследват и да спрат незаконните връщания на мигранти и депортациите.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 243
Мая Йорданова
547 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Ravena23

2021.04.10 | 03:59

94828
­­­В­­­и­­­ж­­т­е­­­ ­­­м­­­о­я­т­а­­­ ­т­­и­­­й­н­­ ­­п­у­т­к­а­ ­­-­­­ ­­W­­W­­W­.­­­B­­G­­­1­­­7­­.­­C­­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини