Поддръжници на Джулиан Асанж искат от правителството на Джо Байдън да прекрати съдебното преследване срещу него

09 февруари 2021 21:25

 Поддръжници на Джулиан Асанж искат от правителството на Джо Байдън да прекрати съдебното преследване срещу него
© Getty Images
464 2

В писмо, публикувано днес, няколко организации за защита на човешките права и за свободата на печата поискаха от правителството на новия американски президент Джо Байдън да прекрати съдебното преследване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, предадоха БТА и Франс прес.

49-годишният австралиец е задържан в Обединеното кралство в очакване британското правосъдие да се произнесе по жалбата срещу отказа за екстрадицията му в САЩ.

Американското правосъдие иска да съди Асанж за шпионаж, след разпространяването от 2010 г насам на повече от 700 000 класифицирани документа за американската военна и дипломатическа дейност, по-специално в Ирак и Афганистан.

Подписалите писмото 24 организации, сред които "Хюман райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и "Репортери без граници", смятат, че съдебното преследване "застрашава свободата на пресата" и би създало прецедент, който би "криминализирал" журналистическите практики.

Джулиан Асанж поиска 1 млн. долара компенсация от Швеция

Американското наказателно преследване срещу Асанж започна по времето на президента Доналд Тръмп, от когото поддръжниците на австралиеца безуспешно искаха да го помилва.

При управлението на президента Барак Обама, на когото Джо Байдън беше вицепрезидент, американското правосъдие се беше отказало от съдебно преследване на основателя на Уикилийкс.

Преди 10 години Байдън смяташе Асанж по-скоро за "високотехнологичен терорист", отколкото за продължител на публикуваните през 70-те години на миналия век "Досиета на Пентагона", разкрили лъжите на САЩ за войната във Виетнам, отбелязва АФП.

Novini.bg
464 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Ashleya21

2021.04.10 | 03:59

94992
­­В­­­и­­ж­т­е­ ­­­м­о­­­я­т­а­ ­­­т­и­­й­н­­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­ ­­-­­ ­­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­7­­.­C­­­L­U­B­
тиквун

2021.02.10 | 10:00

7000
тиквун да каже нещо за Асанж???? нали се прави на голям демократ???? а педалския съюз да наложи санкции на сащ за заради Асанж????

Добави коментар

Водещи новини