Не се очаква промяна в паричната политика на САЩ

27 януари 2021 11:32

Не се очаква промяна в паричната политика на САЩ
© Pixabay
227 0

Не се очаква смяна на посоката след първото за тази година заседание по паричната политика на американската централна банка, но коментарите й за солидността на икономиката, инфлацията и новата администрация в САЩ ще бъдат следени с изключително внимание, предаде "Франс прес".

Започналото вчера двудневно заседание е и първото след встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън точно преди една седмица.

Очаква се новата администрация да възобнови по-класическите отношения между властите и могъщото Управление за федерален резерв (УФР), на което се наложи да воюва, за да запази независимостта си по време на четирите години управление на Доналд Тръмп.

Още повече, че най-вероятно УФР ще намери съюзник в лицето на новата министърка на финансите Джанет Йелън, която е и негов бивш ръководител.

След днешното заседание ще бъде публикувано комюнике (в 19 ч. по Гринуич, 21 ч. бълг. време), преди обичайната пресконференция на централния банкер Джероум Пауел половин час след това.

НАТО се готви за първа среща на върха с участието на новия американски президент

"Изненадващо би било УФР да каже нещо различно от казаното досега във връзка с продължаването на гъвкавата политика, чиято цел е възстановяване на икономиката", посочва Джей Джей Кинахан, анализатор в Америтрейд (Ameritrade). Според него могат да се очакват евентуални коментари за възможност от инфлация, предаде БНР.

Заседанието приключва ден, преди да бъдат публикувани данните за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 година. Очаква се икономическият растеж, който отчете исторически срив през второто тримесечие, последван от също толкова исторически подем през третото, да забави темп през последните три месеца на миналата година.

Novini.bg
227 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар