Доц. Александър Ганчев: Не трябва да гледаме с розови очила на ситуацията с американската икономика

21 януари 2021 09:37

Доц. Александър Ганчев: Не трябва да гледаме с розови очила на ситуацията с американската икономика
© Getty images
419 0

„Не трябва да се гледа с розови очила на текущата ситуация с американската икономика, защото може да не се усети веднага, но всички тези пари, които Байдън обеща да влее в американската икономика – чрез плана за стимулиране на американската икономика с наливането на 1,9 трилиона долара, за момента няма да са проблем, но след справяне с пандемията, след вливане на тези пари в икономика и започване на потребление, ще усетим инфлационен натиск, натиск за повишаване на цените на ключови стоки, на борсови търгувани стоки". Това каза в „Преди всички“ по БНР доц. Александър Ганчев, преподавател но финанси в Стопанска академия в Свищов:

„Определено Уолстрийт и финансовите пазари в САЩ харесваха Джо Байдън много преди той да бъде избран за президент, защото той в своята програма обеща широки програми за стимулиране на американската икономика, които от своя страна ще означават лесни пари в американската икономика, бюджетни дефицити, ще означават правителствени харчове, ще означават печатане на пари от федералния резерв, което ще доведе и до ръстове на редица активи и естествено това продиктува и оптимизмът сред американските и световните финансови пазари вчера.

Само че ръстът в цената на златото и среброто, не са толкова оптимистичен знак, защото това говори за притеснения на икономисти и финансисти, които виждат може би проинфлационната политика на новото управление на САЩ“, поясни още доц. Александър Ганчев:

"Процесите на инфлация ще станат след съживяването на американската икономика, но няма икономист, който да каже кога ще е това…“

"Уолстрийт и финансовите пазари в САЩ имат в момента апетит към растеж, аз мисля, че дори въпреки че голяма част от активите са силно надценени, анализатори и водещи инвестиционни банки очакват още растеж. Въпросът е, че новото управление на САЩ ще надуе балона, който вече има на финансовия пазар на САЩ".

Доц. Ганчев поясни, че не знае кога този балон ще се спука, но съществува напрежение: "Много от активите, които се търгуват като акции са фундаментално надценени, много от облигациите също поради политиката на Федералния резерв да държи изкуствено лихвените проценти ниски. И ако започнат инфлационни процеси, резервът ще трябва да се намеси, което отново ще доведе до наливане на нови пари в икономиката, това пак ще доведе до ръст на инфлацията, впоследствие щатският долар ще се обезцени."

Стефан Тафров: Байдън има подкрепата и от Републиканците, за да оправи нещата

Доц. Ганчев препоръча в този смисъл на инвеститорите да избягват чисто доларови позиции, защото щатският долар може би ще се обезцени по време на управлението на Байдън.

За Европа това означава по-скъп внос на стоки за Европа от САЩ (като автомобили и машини).  

"Краткосрочно очаквам търговските отношения между Китай и САЩ да се подобрят и да бъдат спечелени от Китай - тяхната икономика има отново растеж за миналата година, а икономиката на САЩ за миналата година има спад. Стимулите на Байдън за американската икономика ще доведат до покупка на китайски стоки, дори на услуги - така че очаквам Китай да спечели от управлението на Байдън в началото на неговото управление".

Novini.bg
419 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини