Бивши президенти на САЩ осъдиха насилието в Конгреса

  • 07 януари 2021 09:10

  • 923
  • 1
Бивши президенти на САЩ осъдиха насилието в Конгреса
© Getty Images/Guliver (архив)

Бивши американски президенти осъдиха твърдо насилието, избухнало вчера във Вашингтон, където привърженици на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския щурмуваха сградата на Конгреса по време на ключова сесия.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Бившите американски лидери - от Джими Картър до Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият - определиха случилото се като срам и трагедия и разкритикуваха поведението на Тръмп, обвинявайки го, че е подпалил "фитила на бунта", предаде Франс прес.

Обама нарече размириците в САЩ "политическо кресчендо"

"Историята ще си спомня за насилието в Капитолия, насърчено от един президент, който не престана да лъже за изхода от изборите, като за един момент на безчестие и на позор за нашата страна", заяви бившият президент, демократът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Бившият президент, демократът Бил Клинтън пък определи случилото се като "безпрецедентна атака" срещу американските институции, подхранвана от "отровна политика, продължила над четири години". "Фитилът бе подпален от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския", обобщи бившият държавен глава.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия, започна стрелба, има ранени

"Това е една национална трагедия и случилото се не е показателно за това какви сме ние като нация", заяви бившият президент Джими Картър, който призова за мирно развитие на събитията.

Бившият републикански президент Джордж Буш-младши пък заяви, че нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса в продължение на няколко часа е събитие, достойно за "една бананова република".

 

"Потресен съм от безотговорното отношение на някои политически лидери от изборите насам и от липсата на уважение, засвидетелствана днес към нашите институции, нашите традиции и нашите сили на реда", подчерта Буш-младши.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
закривайте го

2021.01.07 | 09:48

1
закривайте го тоя конгрес и без това всички конгресмени влизат с купини избори. лобизъм го наричат. имаш пари - купуваш си изборите, влизаш във властта и печелиш още пари. плутокрация маскирана като демокрация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини