Ето какво е огромна заплаха за американската демокрация

  • 05 януари 2021 09:16

  • 1745
  • 6
Ето какво е огромна заплаха за американската демокрация
© getty images

Опитите на отиващия си американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския до последния момент не само да оспорва, но дори и да преобърне резултата от изборите, които той загуби, са сред централните теми на днешния американски и британски печат.

Американският "Ню Йорк таймс" прави анализ на създалата се ситуация в САЩ, като отбелязва, че тези усилия на Тръмп и неговите поддръжници в Републиканската партия са без прецедент в 240-годишната американска история и поставят на риск самата американска демокрация, която той претендира, че защитава. Тревожното в случая е, че сме свидетели на подривни действия срещу устоите на американската политическа система, идващи не от външни революционери, опитващи се да разрушат системата, а от самия Овален кабинет, от държавния глава, пише вестникът.

Никой президент досега не се беше опитвал да наруши непоклатимия конституционен принцип за мирно предаване на властта след изборна загуба и да се опита да се задържи в Белия дом, отхвърляйки вота в Изборната колегия. Това беше немислим сценарий, но от самото поемане на властта от Тръмп преди 4 г. се появиха страхове, че той може да го направи, и сега те се потвърждават, пише авторът Питър Бейкър.

"Ню Йорк таймс" се спира на най-пресния пример - едночасовия телефонен разговор на Тръмп с главния изборен служител на щата Джорджия Брад Рафенспъргър, в който по най-безпардонен начин президентът го притискаше да "намери" достатъчно гласове, за да отнеме победата на неговия съперник Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в щата. Но по същия начин Тръмп се опита да действа и в щатите Аризона, Мичиган, Пенсилвания, оказвайки натиск върху местните републикански структури да намерят начин да преобърнат изборния резултат и да отнемат победата на Байдън.

Тръмп награди свой верен поддръжник в Конгреса

Тръмп и неговият антураж лансираха идеята да бъде забавена церемонията по встъпване в длъжност на Байдън - също така непоклатимо разписана в конституцията. А президентът се срещна със свой бивш съветник, който публично го призова да обяви военно положение, за да бъдат проведени повторни избори в щати, които той загуби. Това безцеремонно поведение хвърли в паника най-видните бивши военни командири в страната, че той може да използва армията, за да остане в Белия дом. Така се стигна до безпрецедентното писмо на всички живи бивши военни министри - включително двама, назначени от самия Тръмп, в което те предупредиха да не се въвличат въоръжените сили в политиката, визирайки опасната игра на Тръмп.

Непреклонният властелин на Белия дом обаче подтикна вицепрезидента Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и и своите съюзници в Конгреса да направят всичко възможно, за да блокират формалното обявяване на победата на Байдън, когато Конгресът се събере в сряда. Тази идея разтревожи дори много високопоставени републиканци. Ясно е, че тя е обречена на провал.

"Опитите на Тръмп да ревизира изборния резултат, неговата тактика на груб натиск за тази цел, включително върху държавния секретар на Джорджия Рафенспъргър, са пример как действа авторитаризмът в 21 век", каза Рут Бен-Гиат, автор на книгата "Диктаторите: От Мусолини до днес", цитиран от Ню Йорк таймс".

Верността на Тръмп към концепцията за американската демокрация отдавна е спорен въпрос. От първите дни на кампанията му за Белия дом през 2016 г., критиците посочваха неговите автократски наклонности и повдигаха въпроса дали той няма да саботира демокрацията, или да се опита да остане на власт дори и след изборна загуба, пише вестникът. И Тръмп не направи нищо, за да разсее тези съмнения в следващите години.

Неслучайно той неведнъж изразяваше възхищение от диктатори, като Путин, Орбан, Си Цзинпин, Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, с нескрита завист към техните способности да действат решително, без да се съобразяват с правилата на демократичното управление, отбелязва вестникът. Той неведнъж е отбелязвал, че Конституцията "ми дава право да правя каквото си искам", и че "властта е тотална", за да нарежда на щатските власти да следват неговите желания.

И ето, че накрая се стигна до сегашния период на конфликт и конфронтация, който не трябва да бъде изненада за никой, който е наблюдавал Тръмп през последните 4 години. Дори и сега, само две седмици преди края на неговия мандат, той сее съмнения как ще напусне Белия дом, когато Байдън положи клетва като президент. Все още не е ясно, какво друго ще се опита да направи Тръмп да предотврати това, защото опциите му вече очевидно са изчерпани. Но той все още отказва да приеме реалността на положението, в което се оказа, заключава авторът на "Ню Йорк таймс".

Аналогична позиция изразява и авторитетният британски "Файненшъл таймс" в редакционен коментар, показателно озаглавен "Момент на огромна опасност за американската демокрация".

Опитите на Тръмп да преобърне изборния резултат стават все по-отчаяни, отбелязва вестникът, като припомня безплодните напъни на Тръмп да ревизира изборните резултати по различни начини през последните два месеца, включително чрез неоснователни съдени дела, които бяха отхвърлени, и чрез безпардонен натиск върху изборни служители, включително и от неговата собствена партия. Американските институции обаче демонстрираха своята сила и принципност в защита на върховенството на закона.

Дотук добре, но заплахата за американската демокрация все още не е отминала, подчертава "Файненшъл таймс". С приближаването на датата на предаването на властта - 20 януари, опитите на Тръмп стават все по отчаяни и по-опасни. Падението на този президент стана още по-очевидно след разкриването на записа на разговора му с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър. Чува се как президентът ясно се опитва да преобърне изборния резултат в този щат, пускайки в ход лъжливи аргументи и фалшификации, както и конспиративни теории.

Тръмп призова хората в Джорджия да гласуват, за да определят коя партия ще контролира Сената

Много юристи смятат, че записът на разговора с Рафенспъргър дава основание за съдебно преследване и за импийчмънт срещу Тръмп. Непосредственият приоритет за момента обаче е да се гарантира предаването на президентската власт на Байдън, подчертава британският всекидневник.

Решаващият момент ще е на 6 януари, когато Конгресът се събира, за да потвърди изборните резултати. Обикновено този процес е чиста формалност. Срамно е обаче, че две трети от републиканските членове на Камарата на представителите, както и значителен брой сенатори, казват, че ще откажат да потвърдят тези резултати. Опитите им да постигнат това изискват мнозинство в двете камари и изглежда са обречени на провал. Тревожно неясна обаче остава ролята на вицепрезидента Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и, който трябва да обяви резултата от гласуването, отбелязва вестникът.

Възможно е той да опита някакъв процедурен трик, за да съхрани надеждите на Тръмп. Това обаче само ще удължи агонията. Няма юридически легална конституционна "пътека" за Тръмп, която да не води до задънена улица за него.

"Файненшъл таймс" също отбелязва тревогата на всичките живи бивши военни министри на САЩ, изразена в писмото им, които се опасяват от подстрекателските опити на Тръмп да използва въоръжените сили за своите политически игри в опита си да промени изборния резултат.

Това писмо вдъхва колкото увереност, толкова и тревога. Демонстрацията на двупартийно единомислие трябва да се приветства, особено, като се има предвид, че то е подписано от известни "ястреби" републиканци като Дик Чейни и Доналд Ръмсфелд. Но е тревожно, че такива висши фигури чувстват необходимост да надигнат глас. Това явно поставя въпроса какво може да се случва зад кулисите.

Безпокойство поражда и рискът Тръмп да прибегне до някаква военна криза някъде по света, чрез която да създаде атмосфера на необходимост от неотложни действия, което да му позволи да отложи или да предотврати предаването на властта, посочва вестникът.

Всичко това е безпрецедентно и на практика би било равнозначно на опит за необявен държавен преврат в САЩ. Той почти сигурно ще завърши с провал. Но следващите две седмици ще бъдат суров тест за силата на американските институции, както и за куража на техните висши публични служители, заключава "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

Novini.bg
1745 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
123

2021.01.05 | 19:17

6
Не е смешно. Може и в БГ да последвахихи

2021.01.05 | 19:09

5
Външния враг превзе овалния кабинет през 2016 та година с назначаването на Тръмп от Путин за президент.
Мислете!!

2021.01.05 | 10:28

4
Този ненормалник Тръмп трябва по-скоро да си обира крушите от Белия дом, да не се наложи ФБР да го изкарва с белезници от там!!
Браво на Тръмп

2021.01.05 | 10:11

3
Демокрацията била застрашена, ако Тръмп не признае фалшивата победа, много манипулативно.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.01.05 | 09:57

2
За пореден път Сорос победи.
Sum

2021.01.05 | 09:53

1
От такава статия може да получиш само силно гадене.

Добави коментар

Водещи новини