Байдън назначава жена начело на Пентагона?

  • 14 ноември 2020 20:44

  • 2641
  • 0
Байдън назначава жена начело на Пентагона?
© gettyimages

Очаква се избраният за президент на САЩ Джо Байдън да направи историческа крачка и за пръв път да избере жена за министър на отбраната, съобщава БТА.

Така ще падне една от малкото останали бариери пред жените в правителството и президентския кабинет.

Пентагонът: Всички войни трябва да приключат, време е американските военни да се приберат у дома

Политически умерената Мишел Флорной, ветеран от Пентагона, е разглеждана от длъжностни и добре осведомени лица като първи избор за поста. Този подбор ще стане след бурен период в Пентагона, през който по време на мандата на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския начело на ведомството се изредиха петима мъже.

Последният напуснал министерския пост е Марк Еспър. Той беше уволнен от Тръмп в понеделник, след като беше на различно мнение по теми, включващи изтегляне на войски и използване на военните за потушаване на граждански безредици.

Ако бъде утвърдена, Флорной ще бъде изправена пред бъдеще с намаляващ военен бюджет и възможно участие на военните в разпределянето на ваксината срещу коронавирус.

Демократите отдавна искат да назначат жена на този най-висок пост в министерството, което допреди пет години не беше отворило всички длъжности, включващи участие в бойни действия, за жени. Предполагаше се, че Флорной ще бъде изборът на Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 за военен министър, ако беше спечелила изборите през 2016 г.

Смятана за уравновесена и привърженик на силно военно сътрудничество в чужбина, 59-годишната Флорной е била на различни длъжности в Пентагона от 90-те години на миналия век насам, а последният ѝ пост беше зам.-министър по политическите въпроси от 2009 до 2012 г. В момента е в управителния съвет на свързаната с отбраната фирма "Буз Алън Хамилтън". Това може да предизвика загриженост за конфликт на интереси, но нейните умерени възгледи вероятно ще осигурят подкрепа и от двете политически сили за пост, който изисква утвърждаване в Сената.

Мая Йорданова
2641 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини