Иранската валута укрепна на фона на съобщенията за победа на Байдън

  • 08 ноември 2020 15:02

  • 476
  • 0
Иранската валута укрепна на фона на съобщенията за победа на Байдън
© Getty Images/Guliver (архив)

Пазарният обменен курс на иранския риал се повиши значително спрямо основните чуждестранни валути през последните дни на фона на съобщенията за победа на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, предаде ТАСС.

На 4 ноември обменните бюра в Техеран търгуваха при курс от около 300 000 риала за един долар и 350 000 риала за едно евро. След това, на фона на съобщенията, че Байдън води в изборните резултати, националната валута на Иран няколко дни укрепваше.

Историческа победа: Джо Байдън е новият президент на САЩ

Днес един долар се разменяше за около 250 000 риала, а едно евро - за 295 000 риала. Така за четири дни курсът на иранската валута е скочил с около 16 на сто.

Пазарният курс не е бил около 250 000 риала за долар от началото на септември, отбелязва ТАСС.

Тази година риалът загуби над 50 на сто от стойността си, тъй като поевтиняването на петрола задълбочи икономическата криза в страната, подложена на тежки американски санкции, която освен това отчита най-високия брой жертви на Ковид-19 в Близкия изток.

Преброяването на гласовете от президентските избори в САЩ продължава, но снощи водещи американски медии като Си Ен Ен, Ен Би Си, Фокс нюз и агенция Асошиейтед прес обявиха Джо Байдън за новия президент на САЩ.

Доналд Тръмп не призна поражението и заяви, че ще защитава позицията си в съда, предаде БТА. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини