Мъж прекъсна пресконференция на избирателна комисия в САЩ

  • 05 ноември 2020 09:57

  • 53
  • 0
© Getty

Неизвестен мъж прекъсна пресконференция на избирателна комисия в САЩ, предаде Скайнюз.

Докато председателят на комисията е говорел пред събралите се журналисти и жители на окръг Кларк (в щата Невада), човек се доближил до служителя и започнал да вика.

"Вие се опитвате да откраднете изборите. Ние искаме свобода", това е крещял мъжът, облечен с фланелка, на която е пишело "Скара, бира, свобода".

Смутителят на спокойствието вероятно е бил привърженик на сегашния президент Доналд Тръмп. Държавният глава вчера в Белия дом е обвинил своя основен съперник във вота за лидер на САЩ Джо Байдън и неговите поддръжници, че са искали да откраднат победата от него.

Тръмп: Благодаря


Невада е един от няколкото щата, където преброяването на гласовете не е приключило. По данни към този момент Байдън е водел с 49,33%, докато Тръмп е имал 48,69 на сто от гласовете. Щатът излъчва шестима представители в Избирателната колегия. Ако претендентът за Белия дом победи там, той би могъл да стане 46-ият президент на САЩ.

Към този момент Байдън е получил одобрението на 264-ма от 538-те членове на Избирателната колегия.

Президентските избори в САЩ обаче са непреки. Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за 538 електори, които на свой ред избират президента. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Всеки щат носи определен брой електорски гласове. Той се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира според населението на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат). Въпреки че не е отделен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори (но нe е представен в Камарата на представителите и в Сената).

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат, печели гласовете на всички местни електори. Само два щата правят изключение от правилото "победителят взима всичко" - Мейн и Небраска.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
53 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини