Какво (не) знаем за изборите в САЩ

  • 04 ноември 2020 13:31

  • 950
  • 0
Какво (не) знаем за изборите в САЩ
© Getty

Борбата между сегашния държавен глава, издигнатия от Републиканската партия Доналд Тръмп и основния му опонент - демократа Джо Байдън - остава оспорвана. Така например в колебаещия се щат (чиито жители не са твърд електорат на някои от двете политически сили) Уисконсин Байдън е повел с 0,3 процента, е това сочило преброяването на 89 на сто от бюлетините, съобщи Скайнюз.

Наблюдатели пред британската информационна агенция са изразили предположението, че резултатът би могъл да се обърне в полза на сегашния президент.

 

Според данни на цитираната медия Байдън е получил одобрението на над 50 процента от гласоподавателите. Президентските избори в САЩ обаче са непреки.
 

Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за 538 електори, които на свой ред избират президента. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите, т. е. 270.

Всеки щат носи определен брой електорски гласове. Той се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира според населението на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат). Въпреки че не е отделен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори (но нe е представен в Камарата на представителите и в Сената).

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат, печели гласовете на всички местни електори. Само два щата правят изключение от правилото "победителят взима всичко" - Мейн и Небраска.

По данни към този момент Байдън е получил подкрепата на 238 членове на Колегията, а Тръмп на 213, предаде Би Би Си.

Освен за президент американците са гласували и за депутати на държавно ниво. Демократите са запазили мнозинството си в 453-местната Камара на представителите (долната камара на парламента), докато ситуацията във вота за една трета от сенаторите е патова.

Патова ситуация в изборите за Сенат

Избирателите в щатите Аризона и Ню Джърси и в столицата Вашингтон са подкрепили на референдуми легализирането на някои наркотици.

Дългите изборни ден и нощ са станали повод и за следната шега. "Ако не знаем кой ще е следващият президент, то знаем кой няма да е – Кание Уест", това е написал потребител на Туитър.

 

Рапърът е дал заявка за Белия дом преди няколко месеца. Малко по-късно той е казал пред изданието Ти Ем Зет, че ще се кандидатира на следващите президентски избори през 2024 г.  

Последвайте канала на

Валери Зайцев
950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини