САЩ заплашват със санкции всякаква търговия с оръжие с Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди днес, че Вашингтон ще въведе санкции срещу физически и юридически лица, свързани с търговия с оръжие с Иран, след като Техеран обяви днес края на 10-годишното оръжейно ембарго на ООН, предадоха ТАСС и Франс прес.

По думите му САЩ са готови да задействат своите правомощия за въвеждане на санкции срещу всякакви физически или юридически лица, които имат съществен принос за доставка, продажба или трансфер на конвенционално оръжие на Иран или от Иран, както и срещу тези, които предоставят техническа подготовка, финансова подкрепа и услуги, както и сътрудничество, свързано с това оръжие, предав БТА.

"Всички страни, желаещи мир и стабилност в Близкия изток и подкрепящи борбата с тероризма трябва да се въздържат от участие в търговия с оръжие с Иран", предупреди Помпейо в комюнике.

По силата на международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 година, ембаргото на ООН забранява продажба на тежко оръжие и военно оборудване на Иран трябваше да приключи на 18 октомври.

През август САЩ, които през 2018 г. се оттеглиха едностранно от споразумението, не успяха да се наложат в Съвета за сигурност за продължаване на ембаргото и възстановяването на международните санкции срещу Иран.

Така че Техеран обяви днес, че забраната за търговия с оръжие вече е отменена по силата на споразумението.

Москва потвърди през септември волята си да развива военно сътрудничество с Иран след отмяната на ембаргото, а Китай не крие намеренията си да продава оръжие на Техеран след 18 октомври.

Иран задоволява със собствено производство над 90 процента от потребностите на отбраната си и не се нуждае от подкрепа от чужбина, написа в Туитър говорителят на външното министерство Саид Хатибзадех, цитиран от ТАСС. По думите му Иран разчита преди всичко на собствените си способности и няма намерение да се втурва да купува конвенционални оръжия след изтичането на ембаргото.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет