Невиждано голяма сума е изхарчена досега за предизборната кампания в САЩ

  • 03 октомври 2020 10:04

  • 558
  • 1
Невиждано голяма сума е изхарчена досега за предизборната кампания в САЩ
© Getty Images/Guliver (Архив)

10,8 милиарда долара - толкова струва президентската кампания в Съединените щати.

Сумата е невиждана до сега в историята и над 50% по-висока от тази, която беше събрана по време на президентската надпревара през 2016-а година. Дори федералните комисии да не похарчат и долар от този момент нататък, вотът през 2020-а все пак ще е най-скъпият в историята на Съединените щати.

Това показва изследване на Центъра за отзивчива политика - надпартийна, независима организация, предаде БНР.

Тази сума може да стане още по-голяма, ако във финалните дни на кампанията се излеят още средства, казва Шийла Кръмхолц - главен администратор и говорител на организацията. "COVID-19 създава и друг проблем - заради пандемията Федералната избирателна комисия не функционира пълноценно", каза още пред БНР Кръмхолц: „Като се имат предвид огромните суми, които Тръмп и Байдън събират - 476 милиона за кампанията на президента, над половин милиард - 531 милиона за Байдън, да не споменаваме милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стайър по-рано по време на първичните избори на демократите, 2020-та без съмнение ще разбие всички предишни рекорди разходи по време на предизборна кампания".

Въпреки, че кампанията се провежда в условия на пандемия, количеството на даренията се увеличава, а това се дължи на множество малки финансови потоци от обикновени американци.

Тръмп започва да набира средства още в ранните дни на първия мандат, което му помага да събере огромен арсенал преди демократите дори да проведат първите си първични избори.

В случая с Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския сме свидетели на прецедент със смесване на лични и публични финанси, твърди Шийла Кръмхолц.

Традиционно за Републиканската партия най-големите дарители са братята Кох.

Но пък Джо Байдън се радва не безпрецедентен ентусиазъм сред демократите, твърдо решени да изгонят Тръмп от Белия дом.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВИНКЕЛ

2020.10.03 | 14:46

1
А, дадоха ли на пенсионерите им по 50 долара????????????????

Добави коментар

Водещи новини