Рискови фактори излагат Тръмп на опасност при заразяване с коронавируса

  • 02 октомври 2020 17:00

  • 1720
  • 1
Рискови фактори излагат Тръмп на опасност при заразяване с коронавируса
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изложен на повишен риск да развие тежка форма на COVID-19 поради пола, възрастта и теглото си, предаде Ройтерс, като се позовава на оценка на здравни експерти.

Според тях има около 4 на сто шанс заболяването на президента на САЩ да доведе до фатален изход. Вероятността обаче не подлежи на точна оценка, защото се влияе от различни фактори като физическо състояние, физическа активност и наличие на други здравословни проблеми. Всичко това може да окаже значително влияние на развитието на болестта.

Според публикуван през юли работен документ на американската неправителствена организация Национален отдел по икономически изследвания лица от 70 до 79 години са изложени на 4,6 на сто риск от фатален изход при заразяване с COVID-19. Дейвид Шпигелхалтер, преподавател по оценка на риска и експерт по статистика в Университета Кеймбридж заяви, че по време на пика на пандемията във Великобритания тази година рискът от фатален изход за 74-годишен бял мъж, заразен с коронавируса, е бил между 3 и 4 на сто.

Майкъл Хед от университета на Саутхемптън обаче посочи, че президентът на САЩ е с наднормено тегло, което повишава риска от усложнения. Според данни, съобщени през юни от лекаря на Белия дом, индексът на телесното тегло на Тръмп е много над нормата, което увеличава три пъти опасността от необходимост от болнично лечение.

Доналд и Мелания Тръмп са с коронавирус

Тръмп е висок 1,90 м и тежи 110 кг, което означава, че индексът на телесното му тегло е 30,5, напомня Франс прес. Индекс от 30 до 35 се равнява на умерено затлъстяване. Дори при иначе здрави лица на възраст между 65 и 74 години рискът от фатален изход е 90 пъти по-висок, отколкото при пациенти на възраст 18-29 години.

Навид Сатар, преподавател по метаболитна медицина в университета на Глазгоу обаче отбелязва, че няма информация Тръмп да страда от хронични болести. Той е умерено активен физически, като играе голф и се разхожда.

Освен това данните не отчитат, че президентът на САЩ вероятно ще получи най-добрите възможни медицински грижи. Той обаче не бива да бъде лекуван по начин, различаващ се от стандартния протокол, защото тогава опасността от грешки нараства, отбелязва Бхарат Панхания, старши клиничен преподавател в медицинския факултет на Британския университет в Екзитър, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.02 | 17:14

1
Господ здраве да му дава, иначе светът го очакват страхотни катаклизми.

Добави коментар

Водещи новини