Неплатените данъци ще струват скъпо на Доналд Тръмп?

  • 28 септември 2020 09:43

  • 782
  • 3
Неплатените данъци ще струват скъпо на Доналд Тръмп?
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е платил само 750 долара  данъци в годината, когато беше избран за президент - и не е платил  никакви данъци през 10 от последните 15 години, гласи заглавие на  в. "Ню Йорк таймс", получило незабавен отклик и в други световни медии. Изданието се е сдобило с копия от данъчните му декларации , обхващащи период от над две десетилетия до 2017 година.

Причината за ниското му облагане е, че според данъчните му декларации, които той все още не е публикувал, загубите му са много по-големи от приходите. Президентът на САЩ може да трябва да плати стотици милиони долари по дългове, чийто падеж предстои.

Документите показват Тръмп като бизнесмен, който печели стотици милиони годишно, но натрупва и огромни загуби, които използва за да не плаща данъци, отбелязва изданието, като посочва, че това е тотално различно от имиджа, който той се опитва да представи пред американската общественост. В крайна сметка изглежда, че Тръмп е имал повече успехи да играе бизнес магнат, отколкото да бъде такъв в реалния живот, отбелязва вестникът.

Доналд Тръмп не плащал подоходен данък за 10 от изминалите 15 години

Документите показват още, че предвид струпването на финансови предизвикателства пред президента, той ще зависи все повече от печалбите от предприятия, които го поставят в ситуация на потенциален - и често директен - конфликт на интереси със заемания от него президентски пост.

Много въпроси остават обаче без отговор, защото документите разкриват само информация, която Тръмп е съобщил на данъчната служба. Те показват, че той дължи стотици милиони, но не и размера на богатството му. В тях няма и данни за необявени връзки с Русия.

Президентът вече даде пресконференция, на която обяви информацията в статията за "фалшиви новини", отбелязва френският в. "Монд". Адвокат на компанията на Тръмп също е оспорил данните, заявявайки, че през последните години президентът е платил милиони долари данъци.

Липсата на прозрачност обаче подхранва всякакви спекулации, отбелязва френското издание, като припомня, че Тръмп е първият президент на САЩ от 70-те години насам, който не е публикувал данъчните си декларации.

Не е ясно дали разкритията на в. "Ню Йорк таймс" ще попречат на преизбирането на Тръмп, подчертава британският в. "Гардиън". Данните в статията на американското издание повдигат множество въпроси - но вероятно ще стимулират най-ревностните поддръжници на американския президент.

Статията има три ключови момента. Президентът, който се представя като много добър бизнесмен, не е особено добър в бизнеса. Добър е в избягването на данъци - но може да се изправи пред сериозен конфликт на интереси с чужди сили, резюмира британското издание.

Тръмп номинира консервативна съдийка за член на Върховния съд

Изкушаващо е да сметнем, че това ще попречи на кампанията за преизбирането му. Той обаче вече се е възстановявал от множество други удари. През 2016 г. всички смятаха, че той не може да спечели след изтичането на запис, на който той се хвали за нещо, което се равнява на сексуално посегателство. В първия му дебат с Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 тя заяви, че той може би не публикува данъчните си декларации, защото не е плащал данъци. Отговорът на Тръмп, предизвикал възмущение, беше: "Това показва, че съм умен". Но той може да е допаднал на част от гласоподавателите, които са си признали, че ако имат възможност, също биха заобиколили правилата, за да спестят някой долар, припомня в. "Гардиън".

Част от видимия ентусиазъм на поддръжниците му, които се събират на предизборните митинги, може да идва от хора, които виждат себе си в президента на САЩ. Освен това има големи слоеве от култа към Тръмп, които не обръщат особено внимание нито на Туитър, нито на в. "Ню Йорк таймс" - който обещава да публикува нови статии. Те няма да разклатят убедеността на верните поддръжници на Тръмп, но може да му отнемат достатъчно гласоподаватели, за да повлияят съществено на резултата, отбелязва британското издание.

Демократите се опитаха да убедят избирателите да гласуват срещу Тръмп, представяйки номинацията на консервативната съдийка Ейми Барет като опит на Тръмп да отмени програмата "Обамакеър", пише в. "Вашингтон пост". Те използваха нападките на президента срещу реформата в здравеопазването, въведена по време на управлението на предишния президент. Тръмп я обяви за "ужасна" и заяви, че за Америка би било по-добре тя да бъде отменена, а след това да се приеме нова реформа. Той обеща, че подобна програма, много по-добра и по-евтина, ще бъде предложена скоро след евентуалната й отмяна от Върховния съд.

Предвид предишни изказвания на Барет, изглежда вероятно, че тя може да гласува за отмяната на "Обамакеър". Разглеждането на иска във Върховния съд предстои през седмицата след изборния ден, припомня изданието.

Последвайте канала на

782 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2020.09.28 | 11:22

1
Таймс се превърна в жълт вестник с политическо пристрастие. Публикуват неща без никакви доказателства. Спрете да преписвате тази пропаганда
Платен Провокатор

2020.09.29 | 14:37

3
За щастие Голямото Оранжево може бързо да ги обори, да си покаже разписките за милионите платени данъци, кво ги крие.
Пф

2020.09.28 | 14:15

2
Пълни измишльотина, какво тръгнаха всички да разпространяват тая новина не знам. Уж щели да се борят срещу фалшиви новини

Добави коментар

Водещи новини