Обвиниха китайски дипломати в политическа активност в САЩ

Държавният секретар Майк Помпео обвини дипломатическите представителства на Китай в САЩ в политическа активност и опит да повлияят на местния политически живот.

Действителността е такава, че законодателните органи на почти всеки щат са получили писмо от Комунистическата партия на Китай като част от координирана пропагандна кампания. Китайското консулство в Ню Йорк е много активно политически, заяви той в реч пред сената на щата Уисконсин.

Тръмп нападна Китай заради “чумата“ COVID-19, Си Цзинпин му отговори

Според него, властите в Китай провеждат шпионска кампания дори на ниво местна администрация и градове. В потвърждение на това министърът даде за пример ареста на офицер от полицията в Ню Йорк, обвинен за сътрудничество с агент от Китай, цитира Нова телевизия.

Из цяла Америка китайските програми за побратимени градове попада под ръководството на Китайската асоциация за дружба с чуждите държави. Тази група е част от управлението на Обединения фронт – инструмент за официална пропаганда на комунистическата партия зад граница, подчерта Помпео.

 

Той призова местните законодатели да бъдат внимателни, когато с тях контактуват китайски дипломати, тъй като това „по-скоро не е в духа на искреното сътрудничество или приятелство”.

По-рано Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че служител на Нюйоркската полиция е с повдигнато обвинение по подозрение за работа с агент на китайското правителство и предоставяне на информация на Пекин за етническите тибетци. Заради това той може да получи до 55 г. лишаване от свобода.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин нарече тези обвинения скалъпени.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет