Почина старшият член на Върховния съд на САЩ Рут Гинсбърг

На 87-годишна възраст почина най-старата от 9-те съдии във Върховния съд на САЩ - Рут Гинсбърг, съобщиха световните агенции. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска съдебна инстанция, известна бе и като радетелка на правата на жените.

Ройтерс веднага отбеляза, че нейната кончина дава шанс на президента Доналд Тръмп, да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие с трето за своя мандат назначение. Той вече назначи там на пожизнени постове двама консерватори, рязко накланяйки баланса на силите във Върховния съд в консервативна посока.

Гинсбърг е починала в дома си във Вашингтон, заобиколена от членовете на своето семейство, след продължително боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се казва в съобщението на Върховния съд.

Гинсбърг бе член на най-висшата съдебна инстанция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американските либерали . "Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме скъп колега. Днес скърбим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запомнят Рут Гинсбърг такава, каквато я познавахме ние - неуморен и решителен борец за правосъдие", каза председателят на съда Джон Робъртс в изявление по повод кончината ѝ.

Гинсбърг е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, за да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните юристи в САЩ. Гласът й бе решаващ при ключови решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за жените, разширяване на правата на ЛГБТ-общността и запазването на правото на аборт.

Деветчленният Върховен съд с пожизнени назначения играе огромна роля при формирането на политиките на САЩ по горещи въпроси, като абортите, правата на хората с нетрадиционна сексуалност, притежанието на огнестрелни оръжия, религиозните свободи, смъртните присъди и президентските пълномощия.

Очаква се ожесточена битка в Сената около евентуалната номинация от Тръмп на заместник на Гинсбърг, посочва Ройтерс. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви днес, че "американският народ трябва да има право на глас при определянето на бъдещия съдия във Върховния съд" и настоя номинацията да бъде оставена на новия президент, който ще бъде избран на 3 ноември, допълва БТА.

Коментари

 1. 2020.09.19 | 11:30
  И нас нормалните хора от Европа какво трябва да ни интересува смърта на една дърта вещица и вампир която сега гние в АДА ? Един БОКЛУК по малко
  1. 2020.09.20 | 12:45
   Хахаха, Диджай, браво на теб! Боклук до боклука, цялата България вони и читавите вече се задъхват!
  2. 2020.09.19 | 14:16
   Сигурен съм, че по-вечето българи мислят точно така. Да бяха съобщили другато по-важна новина: Кравар от Тексас не успя да убие мухата която беше кацнала на носа му.
  3. 2020.09.19 | 13:46
   Боклук си ти, разбира се. Първокласен. Добрата новина е обаче, че ни си сам.
  4. 2020.09.19 | 12:17
   Боклукът май си ти, щом коментираш така хора които не познаваш!
 2. 2020.09.19 | 18:40
  Не съм чула да е направила нещо добро за БГ и изобщо какво ни я споменават. А за върховния съдия на Никарагуа нещо да напишете?
  1. 2020.09.20 | 12:07
   Примитивният ти кокоши мозък, може ли да прави разлика за влиянието върху процесите в световен мащаб, които оказва върховен съдия от САЩ и върховен съдия от Никарагуа? Айде марш в кухнята..
 3. 2020.09.19 | 14:27
  Е все пак е живяла 87 години, което е нормално, за разлика от бившата порноактриса Зоуи Паркър, която издъхна в леглото си на 12 септември едва на 24-годишна възраст.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет