САЩ обвиниха Китай, че се страхува от независимите медии

  • 08 септември 2020 21:25

  • 452
  • 3
 САЩ обвиниха Китай, че се страхува от независимите медии
© Getty Images

САЩ обвиниха Китай, че се страхува от независимите медии, като заявиха, че са били уведомени от Пекин за намерението му "да ограничи още повече достъпа на чуждестранните журналисти", предаде Франс прес.

"Предложените мерки ще влошат обстановката на журналисти в Китай, който вече страда от недостиг на открити и независими медии", написа в Туитър говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

"Държавният департамент от години се опитва от години се опитва да убеди Китай да позволи на американски журналисти отново да посещават страната, да даде на американските медии свободата да възобновят работа нормално и да сложи край на сплашването и тормоза над чуждестранните журналисти", заяви тя.

"Китайското външно министерство обаче ни уведоми, че възнамерява да ограничи още повече достъпа за работещи в Китай чуждестранни журналисти. Защо Китайската комунистическа партия се страхува от независимите и разследващи медии? Те подобриха и задълбочиха запознатостта на чуждите страни с реалностите в днешен Китай", добави тя.

По-рано днес Китай заяви, че чуждестранните журналисти трябва да спазват закона, за да могат да работят в страната. Изявлението дойде след бягството на двама австралийски журналисти, които напуснаха страната през изминалата нощ, защото се

бояха, че може да бъдат арестувани от съображения за национална сигурност.
Тази година китайските власти вече експулсираха американски журналисти от редица големи вестници, напомня АФП.

САЩ от своя страна засилиха контрола над редица китайски медии на своя територия и ги определиха като пропагандни органи.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
452 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.09.09 | 12:58

3
ГЕРБАДЖИЙСКИ КУУУУУУУУУУУРВИИИИИИИИИИИИ
Аз български гражданин

2020.09.08 | 22:30

1
За Китай да но една комунистическа евро депутатка се изказва в телевизията да плевенския дългуч (нарцист) Елен Йончева,че в България има ограничение на медиите вие не нормална ли сте гиспожо Йончева отвръщавате с лъжите и измислени като вашата шевка Нинова !!!! Ние гледаме новини и четем също ако е така както казвате как така тогава съществува тел 7\8 как и БТВ работи като е на олигархията и се вижда много добре как те искревяват и новини измислят си неща и прочие ако беше така както вие казвате то тогава нямаше да те видя и чуя вас и да ви коментирам популистките и лъжливи изказвания дълак резил ставаш и то голям ясно ми е че има селяни и прости хора които като овце вървят на популизма и лъжите но ти да застанеш та тяхна страна на БСП УЖАС ГОЛЯМ УЖАС
Аз нормален човек

2020.09.08 | 22:34

2
Да въпросните изказвания ги прочетох в вестник петел.бг този вестник е в поткрепа на въпросните БСП протестери и прочие това ми прави печетление и вие фалшиви нови и вие ще говорите че имало уграничение и на лъжливите новини даже си правите какво си искате мръсници

Добави коментар

Водещи новини