САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за чуждестранните джихадисти

САЩ наложиха вчера вето в ООН на резолюция за съдбата на чуждестранните джихадисти с мотива, че текстът не изисква тяхното репатриране, предаде Франс прес.

Изготвен от Индонезия, непостоянен член на Съвета за сигурност, текстът събра 14 гласа "за", а срещу него гласуваха само САЩ.

Заради пандемията от Ковид-19, гласуването се състоя по имейл, съобщи Асошиейтед прес.

Проектът за резолюция призовава страните членки на ООН да реинтегрират в обществата си бившите бойци, след като излежат присъдите си и да окажат помощ на техните жени и деца.

Вашингтон от дълго време настоява, че е необходимо тези бойци, задържани в Сирия или в Ирак, да бъдат върнати в родните им страни. Но европейците, а също така някои арабски страни, са против тази политика и смятат за необходимо те да бъдат съдени и да излежат присъдите си в страната, където са извършили престъпление.

"Съединените щати дават пример, като си прибират гражданите и ги съдят, където трябва. Всички страни трябва да поемат отговорност за гражданите си, които се занимават с терористични дейности", каза в комюнике постоянната представителка на САЩ Кели Крафт.

В Мадрид арестуваха джихадист, заплашвал крал Фелипе Шести

По думите й, цитирани от ДПА, "да оставиш чуждестранните терористични бойци да планират бягството си от центрове за задържане с ограничен капацитет и да изоставиш семействата им да страдат в лагери" създава "почва за развитие на следващото поколение бойци на ИДИЛ".

Ветото на Вашингтон подчерта още веднъж изолацията му в Съвета за сигурност, където миналата седмица бе отхвърлена американската инициатива за връщане на международните санкции срещу Иран, отбеляза ДПА.

Американското вето е и тежък удар за Индонезия, тъй като този текст бе един от приоритетите на нейното ротационно председателство на Съвета за сигурност, отбеляза АФП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет