Ню Йорк създава контролни пунктове за проверка на пристигащи от 35 щата за коронавирус

Град Ню Йорк създава контролни пунктове на ключови входни точки, за да се гарантира, че пътуващите от щати с голям брой заразени ще се съобразяват с неговите карантинни мерки, съобщи вчера кметът Бил де Блазио, цитиран от ДПА.

От пътуващите от 35 щата се изисква да се поставят в изолация за 14 дни при пристигането с в Ню Йорк, който преди беше епицентър на пандемията, но овладя скоростта на разпространение на заразата.

"Трябва да сме сигурни, че карантината ще стане по-строга", каза Де Блазио на пресконференция.

На контролните пунктове до големи мостове и тунели в града на пътуващите от 35 щата ще бъде напомняно, че неспазването на карантината е нарушение на щатски закон и води до сериозни санкции, каза кметът. Той добави, че нарушителите може да бъдат глобени с до 10 000 долара.

Пътуващите ще трябва да попълват и регистрационен формуляр за улесняване на проследяването на движението им.

От пътниците, пристигащи на градските летища, вече се изисква да попълват такъв формуляр.

В опустошения от пандемията Ню Йорк започна масово преселение

Контролът ще се осъществява от служители на шерифството, които по своя преценка ще спират автотранспорта. В наблюдението на ситуацията ще участват и служители на създадената през април по указание на кмета Група за извършване на тестове и проследяване на разпространението на коронавируса.

Ръководителят на групата Тед Лонг отбеляза, че средно всеки пети нов случай на коронавирус в града се установява у хора, пристигнали от други щати.

Де Блазио стана обект на критики за това, че не е предприел достатъчно бързо стъпки за затваряне на бизнеси и училища през март, когато Ню Йорк стана гореща точка на заразата, довела до над 20 000 смъртни случаи в града.

В края на юни губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви карантинните правила, но тогава в списъка имаше само 9 щата. Някои от включените сега щати са Флорида, Тексас и Калифорния, където има рязко покачване на заразените с коронавирус.

Куомо редовно обновява списъка на щатите, където средното седмично равнище на положителни тестове за коронавирус е по-високо от 10 на 100 000 жители.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", който брои заразените въз основа на сведения от федералните и местите власти, в САЩ са регистрирани над 4,77 милиона случаи на зараза, а починалите са повече от 156 900, отбеляза БТА.

Коментари

  1. 2020.08.06 | 12:34
    Ню Йорк регистрира 1% положителни тестове, а в България са вече над 5%!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет