Помпейо: САЩ застават зад Литва, Латвия и Естония срещу опитите на Русия да пренапише историята

  • 23 юли 2020 19:01

  • 1220
  • 4
Помпейо: САЩ застават зад Литва, Латвия и Естония срещу опитите на Русия да пренапише историята
© Getty Images (архив)

САЩ се присъединяват към Литва, Латвия и Естония в противопоставянето им на опитите на Русия да пренапише историята, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

В статия на американското списание "Нешънъл интерест" миналия месец руският президент Владимир Путин писа, че трите балтийски република са били съгласни да станат част от СССР през Втората световна война. "Стоим твърдо срещу всякакви опити на Русия да пренапише историята, за да оправдае окупацията и анексирането на балтийските държави през 1940 г.", заяви Помпейо в общо изявление с външните министри на Литва, Латвия и Естония. Изявлението е по повод 80-годишнината от декларацията на тогавашния държавен секретар на САЩ Съмнър Уелс, в която той осъжда завземането на трите републики от СССР.

Майк Помпейо: САЩ втърдяват позицията си срещу "Северен поток-2" и "Турски поток"

В статията Путин посочи, че включването на Литва, Латвия и Естония в състава на СССР е станало "на договорна основа със съгласието на избрани представители" и че присъединяването е станало "в унисон с международното и националното право от онова време". ЕС и НАТО обвиняват Русия, че води дезинформационна кампания в опитите си да дестабилизира Запада, като се възползва от разделенията в обществото. Кремъл отрича това, но през януари т.г. Европейската комисия заяви, че няма да търпи изопачаване на исторически факти от руска страна. Преди това Путин бе заявил, че Полша също носи отговорност за избухването на Втората световна война, защото мълчаливо е одобрила разчленяването на Чехословакия през 1938 г.

През 1989 г., по време на т.нар гласност в СССР, Москва призна за съществуването на тайния протокол към германско-съветския договор от 1939 г. Този протокол към Пакта "Молотов-Рибентроп" е предвиждал подялбата на Полша и включването на трите балтийски републики в зоната на съветските интереси. През 1991 г. Литва, Латвия и Естония стават независими държави след разпадането на СССР и сега са членки на ЕС и НАТО, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1220 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рени

2020.07.24 | 07:15

4
А той ли от другия край на света ще пише отново чуждата история. За това си има летописци и др. На всяка манджа са меродия. Да си изчистят тяхната история от вътрешните войни и убийства на местното индианско население че е грозно и недостойно.
Бат САЛИ

2020.07.24 | 04:36

3
Каква история бре СВИНЯ, КАТО ВАЩА ЛИ СТРАНА С 200 ГОДИШНА ИСТОРИЯ ТО НА БАБА ГАРДЕРОБА Е ПО СТАР ОТ ВАЩА ИЗМИСЛЕНА СТРАНА У ТЕЗИ ПИЧБАХА ДА СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ АНГЛОСАКСОНСКИ КРАДЦИ И УБИЙЦИ ДА ГО ДУХАШ
Бунтата

2020.07.24 | 00:29

2
САЩ,да го духат!!! Да си пишат история у тях
SONI

2020.07.23 | 21:43

1
PEDAL

Добави коментар

Водещи новини