Харвард и Масачузетския технологичен институт заведоха дело срещу решение на Тръмп

  • 09 юли 2020 09:14

  • 560
  • 0
Харвард и Масачузетския технологичен институт заведоха дело срещу решение на Тръмп
© Getty Images

Две американски висши училища - университетът в Харвард и Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, MIT) заведоха днес дело във федерален наказателен съд с искане да бъде блокирано решението на правителството на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да отмени визите на чуждестранни студенти, чието обучение ще остане онлайн в началото на следващата учебна година, предоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ще се защитаваме решително по това дело, за да позволим на нашите чуждестранни студенти и на чуждите студенти от всички университети в страната, да продължат следването си без риск да бъдат експулсирани, подчерта в туит президентът на Харвардския университет Лорънс Бакоу, съобщи Франс прес.

Бакоу заяви днес, че разпореждането е направено без предупреждение и неговата жестокост е надмината единствено от неговата безразсъдност, предаде ДПА.

Правителството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви в понеделник, че няма да позволи на чуждестранните студенти да останат в САЩ, ако техните университети са решили заради пандемията през следващата учебна година да се преподава само онлайн.

Американският президент вчера разкритикува престижния университет в Бостън, като нарече "нелепо" решението му наесен всички курсове да бъдат онлайн заради пандемията.

В Харвард има близо 5000 чуждестранни студенти от общо 23 000.

Тръмп се закани на училищата в САЩ, които не отворят наесен

В Масачузетския технологичен институт, чийто кампус е съседен на този на Харвард в Бостън, близо една трета от студентите са чужденци.

Според внесената днес във федералния съд в Бостън жалба, насочена срещу министерството на вътрешната сигурност, имиграционната полиция, митническите власти и техните служители, това решение "е хвърлило в хаос Харвард и Масачузетския технологичен институт, както и всички висши учебни заведения в САЩ", предаде АФП.

Посочва се, че решението е било взето без оглед на здравето на студентите, преподавателите, административния персонал и оставя стотици хиляди чужди студенти без възможност да следват в САЩ.

За да могат да останат, правителството на Тръмп настоява те да се прехвърлят в университети, където обучението ще бъде присъствено.

Вносителите на жалбата заявяват, че решението на правителството на Тръмп е "произволно и своенравно" и не "взима под внимание важни аспекти на проблема". Според учебните заведения това е опит да бъдат принудени университетите да се върнат към присъствено обучение, независимо от здравните рискове. Затова настояват съдът да не допусне влизането в сила на това решение, съобщи АФП.

Тръмп вчера беше домакин на кръгла маса, чието заседание беше излъчвано в реално време на сайта на Белия дом. В кръглата маса участваха преподаватели, които се застъпваха за отваряне на училищата наесен, като много от тях изтъкваха, че ако не са в класните стаи, студентите и учениците рискуват да пострадат от психически проблеми и образователен дефицит.

Днес Тръмп удвои натиска си като заплаши да съкрати финансирането на училища, които не отворят врати през следващия учебен срок. Той посочи, че Германия и други държави връщат децата в клас.

Директивата на американското правителство предизвика ответна реакция от университети от всички краища на САЩ, които изтъкват, че чуждестранните студенти имат важно място в техните общности, предаде Асошиейтед прес.

Много висши училища зависят от приходите от такси за обучение, които при студентите от чужбина са по-високи, отбелязва АП

Последвайте канала на

Novini.bg
560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини