"Дойче веле": Америка се саморазрушава

Американската мечта се превръща в кошмар. Безредиците след смъртта на Джордж Флойд и пандемията изваждат на показ дълбокото социално неравенство в САЩ. "Това е най-тежката криза от Втората световна война насам."

САЩ затъват във вълна от насилие. От Калифорния до Ню Йорк, от Минеаполис до Тексас: през последните дни в над 75 града имаше тежки размирици и сблъсъци. В Ню Йорк видяхме подпалени полицейски коли, в Лос Анджелис и на други места - плячкосани магазини.

"Това вече не са протести. Това е разрушение", възкликна кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Безредиците бяха породени от насилствената смърт на Джордж Флойд - 46-годишен мъж от афроамерикански произход, който издъхна след като полицай притискаше гърлото му с коляно в продължение на 8 минути. Поредният случай на полицейско насилие спрямо тъмнокожи в САЩ.

"Не мога да дишам" - последните думи, изречени от поваления на земята Флойд, се превърнаха в лозунг на протестите в цялата страна.

Протести, каквито Америка не беше виждала от десетилетия. Мъката и възмущението прераснаха в гняв и насилие.

Стотици хора протестираха в Лондон и Берлин заради смъртта на Джордж Флойд

Много американци са на ръба на отчаянието

Трагичната смърт на Флойд подхранва дебата за социалното разделение в САЩ. А сегашната криза от коронавирус действа като катализатор на процеса, тъй като демонстрира по-ясно от когато и да било неравенството в американското общество. Защото най-уязвими на вируса са тези, които преди началото на пандемията са нямали порядъчна работа, прилична здравна осигуровка и спестени пари.

В най-голяма степен това се отнася за тъмнокожите и за хората от латиноамерикански произход). При тях броят на заразените и починалите е по-висок. Но не е само това. Много от тях са обикновени работници. И в тази група от обществото бяха отчетени най-много загуби на работни места. Мнозинството американци, съставляващи бялата средна класа, продължиха да работят от вкъщи. В повечето случаи получават пълната си заплата. В този смисъл пандемията демонстрира безпощадно социалните неравенства в САЩ.

"Това е най-тежката криза в страната от Втората световна война насам", убеден е германският политолог и експерт за САЩ Кристиан Хаке.

Налице е силна фрустрация срещу расизма, която бе подсилена от смъртта на Флойд и премина на места в размирици и грабежи. Но същевременно страната се бори с икономически и вътрешнополитически проблеми. И всичко това се случва на фона на пандемията от коронавирус, която води все повече американци до отчаяние, казва Хаке. Според него, смъртта на Джордж Флойд е била "искрата, която подпали пожара в цялата страна".

Сред протестиращите млади хора има и много бели американци, които са не по-малко гневни. Те не могат да понесат това, че държавата им търпи полицейското насилие и расизма. Фрустрирани са и защото САЩ се управляват от президент-провокатор без политическа алтернатива. Един президент, който още от началото на мандата си разединява американците, лъже ги и събужда у тях най-низши инстинкти. Сега смъртта на Флойд и протестите ускоряват един отдавна започнал процес: превръщането на американската мечта в американски кошмар.

"Америка се саморазрушава", казва Хаке.

Стотици се събраха пред Белия дом заради смъртта на Джордж Флойд

Стратегията на Тръмп

Това определено налива вода в мелницата на Тръмп. Това е неговата игра - да насъсква американците един срещу друг.

"Тръмп е първият държавен глава на САЩ, който се възприема като президент само на една част от американците", казва Юлиус ван де Лаар, работил навремето за предизборната кампания на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Вместо да бъде президент на всички американци - бели и тъмнокожи, бедни и богати - той се грижи основно за белите избиратели, които през ноември ще му помогнат да спечели втори мандат, посочва наблюдателят.

Неговите грешки, допуснати по време на пандемията, му излизат скъпо. За да отмести погледите от тях, Тръмп отново залага на провокация. Това е неговата стратегия: "Поляризирай, за да мобилизираш избирателите", посочва политологът Хаке. Най-горчивото в цялата ситуация: по време на кризи американците традиционно застават зад своя президент. Освен това Тръмп символизира много от праамериканските ценности: материализма, егоизма, безцеремонното чувство на безгранична свобода и една бяла арогантност, която получава много повече мълчаливо одобрение, отколкото можем да си представим ние в Европа, казва Хаке. "Опасявам се, че сега много бели американци се чувстват потвърдени в чувството си на превъзходство спрямо тъмнокожите."

Коментари

 1. 2020.06.05 | 06:32
  Точно така! До сега се възхищавахме на американските полицаи как действат твърдо с престъпниците,как никой не смее да им посегне...!Но след този случай ще почнат да омекват и постепенно ще станат като нашите безобидни полицаи,не смеещи да кажат ,,гък" на престъпниците...! А това не е на добре...
 2. 2020.06.03 | 10:08
  Винаги съм писал, че Тръмп унищожава САЩ. Излизането му от Парижкото споразумение, от споразумението за ядрената надпревара от СЗО, неприязанта му към партньорите си от НАТО, налагането на мита за някои стоки на Канада, ЕС, Китай и много други страни, неадекватното му високомерно отношение към световната пандемия и арогантното му говорене / все едно, че е планирано/, че ще умрат 200 000-250 000 хиляди от Корона вируса в Америка, това доказва само пренебрежителното му отношение към собствените му поданици. Всичко това говори за неговата некадърност, като политик. Единственото, което го интересува, и нищо друго са парите. Готов е да жертва цялата държава за едната печалба. Тръмп е олицетворение на алчност, надменност, арогантност, високомерие и всички лоши качества в човешката природа.
 3. 2020.06.02 | 22:11
  КЛАСИЧЕСКИ МАЙДАН! "ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ" Задкулисието, тези които искаха Хилъри Клинтън да стане президент, тези от Демократическата партия, те подклаждат анархистите. Нали когато бяха на власт(Обама) спретнаха не малко цветни революции по света, нищо чудно сега да удрят срещу Републиканците(Тръмп). Ехх, много им е неудобен тоя пусти Тръмп на либерастите.. Много!
 4. 2020.06.02 | 22:09
  " Обвиненият за убийството офицер Дерек Шовин е женен за цветнокожа жена, азиатка от Лаос, която има 2 деца от предишния си съпруг - също лаоски мигрант в САЩ. За Дерек Шовин е женена от 2010 г., но нямат деца. През 2018 г. спечелила титлата Мисис Минесота. Така че полицаят Шовин трудно може да бъде обвинен в расизъм. "
 5. 2020.06.02 | 21:25
  Черните в САЩ са 12,5% от населението в страната! За съжаление циганите в България са вече 18% и което е по-страшно средната възраст на тази група е 32г., за разлика от тази при българите и даже при етническите турци която е от 46-52г. т.е. цигани в нормална пенсионна възраст почти не се срещат, но има огромен брой инвалиди вкл. деца!!! Ако САЩ бяха в нашата ситуация, щяха да ги натоварят обратно на кораби за Индия!!!
  1. 2020.06.02 | 21:41
   Плодовете ще ги берем след 10-20 г. Сега циганчетата в училище са 50% от всички ученици.Когато влязат в детеродна възраст и се наплодят със 5-6 чаавета срещу 1 дете в българско семейство ще стане страшното.Много млади български семейства имат проблеми със репродукцията заради безплодието причинено от безразборният секс и последствията от него.Много венерически болести и основно хламидиите останали не лекувани,защото са без симптоми са основният проблем за безплодието.Имаше един виц на Тодор Колев:Българите да си идат в Либия(Европа и САЩ)турците в Турция и да останем ние прабългарите(циганите) да си оправим държавицата бе!За жалост това е реалността и е късно вече за мерки,края е изтърван.
 6. 2020.06.02 | 21:17
  Чернилката Флойд пиян и сигурно и дрогиран си е купил цигари с фалшиви долари и продавачът се е обадил на полицията.Изкараха го герой и чист като момина сълза!Как да третират престъпник? Полицаите са действали по-твърдо,явно изнервени от такива като него.Бял или черен престъпника си е престъпник!Повече от половината престъпления се извършват от черни,а са 15-25% от населението в големите градове.Сега тази ситуация ги прави по-арогантни и нагли с чувство за безнаказаност.Занапред полицаите ще ги е страх да действа твърдо и престъпността ще се повиши.Неслучайно всеки се въоръжава,за да се спасява поединично.
 7. 2020.06.02 | 21:14
  Za sajalenie e taka, nie rabotim a tamnite poluchavat pomoshti!I si jivurkat ot pomoshti i detski!
 8. 2020.06.02 | 21:12
  промитите щати на америка
 9. 2020.06.02 | 19:21
  ами всеки иска да има пари и да не работи. Аз не знам с толкова затлъстели хора едва ли американците са от най работливите нации, особенно пък черните. Аз пък не искам да ми ограничават правото да казвам на негъра ,че е негър. Това ме депресира ако не мога да го изкажа и трябва държавата да ми плаща пари, като обещетение и да ходя на психолог. Поне няколко години. Долу горе така изглеждат нещата с техните претенции за дискриминация. Мързела ще затрие света.
  1. 2020.06.02 | 21:04
   Прав си.Аз живея в САЩ от 18 г. вече и със сигурност мога да твърдя, че дискриминацията е за белите!При кандидатстване за работа на бял и черен,със сигурност ще вземат черният нищо че е мързелив!Негрите са супер арогантни като нашите мангали.Повечето са само на социални помощи които се изплащат от нашите данъци.Престъпността е от 3/4 чернилки,затова и случаите са толкова много.
 10. 2020.06.02 | 20:40
  kolega da prav si ne pisha na balgarski no jiveia vav evropa I tuk vsickata tehnika e na latinica izviniavai.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли резултатите от референдума в Русия?

Одобрявате ли резултатите от референдума в Русия?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.