Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО

  • 19 май 2020 08:42

  • 969
  • 2
Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на СЗО
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заплаши да стре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме "съществени подобрения" в срок 30 дни, предаде Франс прес.

Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

Тръмп приема превантивно лекарство срещу COVID-19

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Туитър. В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса, и че е угаждала на Китай.

Тръмп пак се ядоса на медиите. Конгресът почва да го разследва заради СЗО

Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е "свършила много жалка работа" по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос относно реформирането й, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
969 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
един каза ...

2020.05.20 | 16:51

2
Доналд рита пак плъховете ...

2020.05.19 | 14:32

1
Tо и всички други организации са марионетки на сащ,например ООН.

Добави коментар

Водещи новини