Астрономически цифри: Ню Йорк с над 25 000 случая на коронавирус, заболелите се удвояват за три дни

  • 24 март 2020 18:18

  • 5528
  • 3
Астрономически цифри: Ню Йорк с над 25 000 случая на коронавирус, заболелите се удвояват за три дни
© Getty Images

Властите в Ню Йорк, американският епицентър на епидемията от коронавирус, вчера призоваха Доналд Тръмп да обяви принудителна карантина в национален мащаб, докато той напротив уверяваше, че "много скоро" ще има връщане към бизнеса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В най-големият американски мегаполис, икономическа столица на страната с 8,6 милиона жители, вчера сутринта имаше над 12 000 случаи, а днес случаите са се увеличили на над 25 000.

Ню Йорк чака помощ и от Националната гвардия и от инженерния корпус на американската армия, за да постави допълнителни болнични легла. Конгресният център "Джавитс" в Манхатън трябва по-специално да бъде преустроен в болница с капацитет от 1000 легла, в очакване на преустройството на някои хотели, в които вече не се допускат туристи.

Куомо, който отиде там вчера, каза, че се надява болницата да бъде готова "след седмица до 10 дни". Губернаторът подписа също и указ, налагащ на нюйоркските болници да увеличат капацитета си с 50 процента, за да достигнат до 75 000 легла, като същевременно ги призова да се стремят към 100 процентно увеличение.

Корабът болница ЮЕсЕнЕс Комфърт (USNS Comfort), с капацитет от 1000 легла, също трябва да тръгне за Ню Йорк след две седмици, според министъра на отбраната Марк Еспър, предава БТА.

Над 400 000 души в света са вече заразените с COVID-19

"За съжаление, виждаме, че Ню Йорк се приближава към Италия", отбеляза Джероум Адамс, федерален управител на общественото здравеопазване, като изрази съжаление, че хората не прилагат сериозно федералните препоръки за доброволна карантина, обявени миналата седмица за срок от 15 дни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и Де Блазио повториха призивите си към федералното правителство да нареди на частните фирми да произвеждат респиратори и маски, от които в САЩ, както в много други държави, има огромен недостиг.
"Да, това е налагане на властта на правителството над частните компании, и какво? Това е национална извънредна ситуация", подчерта Куомо. "Не можем да продължаваме да се снабдяваме на парче".

Само за град Ню Йорк кметът поиска спешно изпращане на "стотици респиратори и стотици хиляди маски".

"Ако не започнат да пристигат тази седмица, ще стигнем до момент, когато хората няма да могат да бъдат спасявани, а биха могли да бъдат спасени", алармира той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5528 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2020.03.24 | 22:40

3
В щатите е пълно с китайски емигранти ,особено в Ню Йорк.Това се очакваше.
Юрген Клоп

2020.03.24 | 19:56

2
краварите нямат прости хигиенни навици, те влизат в леглата с обувките. Затова ще има много заразени там. все пак това е страна , чието население се размножава посредством братя , сестри и братовчеди.
Рени

2020.03.24 | 19:33

1
Не ни интересуват . България фърст.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини