Федералният резерв на САЩ намали лихвите си почти до нула заради COVID-19

  • 16 март 2020 07:31

  • 417
  • 0
Федералният резерв на САЩ намали лихвите си почти до нула заради COVID-19
© Pixabay

Управлението за федерален резерв на САЩ, изпълняващо функциите на централна банка на страната, вчера изненадващо намали лихвите си почти до нула заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус, съобщиха световните агенции, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32956

В изявление УФР посочи, че намалява лихвите с един процентен пункт до диапазона между 0 и 0,25 процента.

"Последствията от коронавируса ще оказват въздействие върху икономическата активност в краткосрочен план и това представлява заплаха за икономическите перспективи. В светлината на това развитие на събитията комитетът взе решение да понижи целевия диапазон на лихвите по федералните фондове до 0 - 0,25 процента", се казва в изявлението на УФР, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Централната банка уточни, че ще поддържа нивото на лихвите в този диапазон, докато отмине кризата.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския поздрави УФР за решението му и заяви, че е приятно изненадан, предаде Франс прес. "Това много ме радва и искам да приветствам Федералния резерв", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. "Това наистина е добра новина, това наистина е нещо добро за страната ни", добави той. Тръмп призна, че не е очаквал подобно решение. "Обичам да бъда изненадван", добави президентът, който често е в обтегнати отношения с ръководителите на централната банка.

 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини