Федералният резерв с изненадващо решение заради коронавируса

  • 04 март 2020 13:21

  • 1145
  • 0
Федералният резерв с изненадващо решение заради коронавируса
© Getty Images (архив)

Федералният резерв намали основната си лихва на изненадващо извънредно заседание във вторник в опит да противодейства на заплахата за икономиката на САЩ от епидемията от коронавирус, предаде БНР.

Фед обяви, че намалява федералната фондова лихва с 50 базисни пункта до диапазона между 1,00% и 1,25%, като това е първото подобно решение, което не беше взето на редовно заседание, след глобалната финансова криза през 2008 година.

"Основите на американската икономика остават силни. Коронавирусът обаче крие рискове за икономическата активност ", се посочва в изявлението на централната банка, последвало изненадващото понижаване на лихвените ставки.

Германски министър отказа да се ръкува с Меркел заради коронавируса

На пресконференция председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централните банкери следят разпространението на вируса Covid-19 и смятат, че това представлява съществена промяна в перспективите за икономическия растеж.

"Решихме, че е време да действаме в подкрепа на икономиката. След като стигнахме до това решение, решихме да продължим напред, намалявайки лихвите", отбеляза Пауъл и допълни, че Федералният резерв вярва, че "нашите действия ще осигурят значим тласък на американската икономика“.

Шефът на Фед също така посочи, че е твърде рано да се каже колко дълго ще продължи икономическото забавяне в следствие на вирусната зараза. "Не мисля, че някой знае колко дълго ще продължи, но знам, че американската икономика е силна и ще превъзмогне това", каза той.

Novini.bg
1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини