САЩ: Кандидатите за президенти на Демократическата партия пред важен тест в Невада

  • 22 февруари 2020 14:28

  • 458
  • 0
САЩ: Кандидатите за президенти на Демократическата партия пред важен тест в Невада
© Getty Images/Guliver (архив)

Избирателите в Невада гласуват днес на партийни събрания за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ - първият вот в американския Запад и първият тест за популярността на претендентите сред черните и цветнокожите избиратели, предаде Асошиейтед прес.

Седем казино-курорта в прочутата Ивица Лас Вегас са сред 200 локации в целия щат, които ще бъдат домакин на днешните партийни събрания - третият рунд в сезона на първичните избори 2020 г., помрачен досега от хаос и несигурност в преобладаващо белите селскостопански щати досега, предава БТА.

Доналд Тръмп нападна Мини Майк, Лудия Бърни и Покахонтас

Населението на Невада, чийто демографски състав повече отговаря на този на САЩ като цяло, отколкото първите два щата, които гласуваха - Айова и Ню Хемпшър, включва 29 процента латиноси, 10 процента афроамериканци и 9 процента американци с азиатски произход или от тихоокеанските острови.

Според проучванията сенатор Бърни Сандърс е фаворит да спечели днешния вот, предаде ДПА. Важен фактор в партийните събрания в Невада обаче е базираният в Лас Вегас кулинарен съюз, представляващ около 60 000 предимно латино работници в хотелиерската индустрия. Профсъюзът е в конфликт със Сандърс заради предложението му за здравеопазването, което ще елиминира трудно извоювания от профсъюза частен осигурителен план.

Майкъл Блумбърг беше подложен на яростни атаки от съперниците си демократи

Както и в Айова, в Невада събранията се организират от щатската Демократическа партия. За разлика от тях първичните и общите избори се ръководят от правителствени служители. Демократите в Невада се надяват да избегнат повторение на хаоса от партийните събрания в Айова след прибързания опит на тамошните демократи да снабдят с мобилно приложение доброволците, които ръководят събранията и броят и отчитат резултатите. Демократите в Невада щяха да прибегнат до услугите на същата компания, разработила приложението, но бързо се отказаха. Те все пак ще разчитат донякъде на технология в помощ на преброяването и докладването на резултатите, но ще имат и дублиращ хартиен носител.

Една важна разлика е, че в Невада имаше четири дни на предварително гласуване, от което се възползваха около 75 000 избиратели - значителен брой предвид факта, че в партийните събрания през 2016 г. участваха 84 000 души. Невада за първи път организира ранни избори, като техните резултати ще бъдат слети с тези от вота в кварталните събрания - сложна стъпка, която според някои наблюдатели също ще затурдни доброволците преброители.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини