Върховният съд на САЩ разреши да бъдат приложени новите правила за предоставяне на "зелена карта"

  • 28 януари 2020 06:47

  • 1226
  • 3
Върховният съд на САЩ разреши да бъдат приложени новите правила за предоставяне на "зелена карта"
© pixabay

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съгласно новите правила имиграционните власти могат да отказват зелени карти на имигранти, преценени като потенциални ползватели на социални помощи. Върховният съд прие решението с 5 на 4 гласа, отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк.

Тръмп: Никога не е имало по-добро време за осъществяването на американската мечта (обновена+видео+сн

По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика. Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс, но е валидно само за този щат. Съдебната битка ще продължи, но имигрантите, кандидатстващи за постоянно пребиваване, ще трябва да покажат, че няма да бъдат "обществено бреме".

Новата политика съществено разширява факторите, които ще бъдат вземани предвид при предоставянето на разрешение за постоянно пребиваване, или т.нар. "зелена карта". Имиграционните служители ще разглеждат фактори като възраст, образователна степен и владеене на английски език, за да преценят дали кандидатите могат да се превърнат в "обществено бреме", ползвайки федералната и щатска програма за подпомагане на хора с ниски доходи в сферата на здравеопазването ("Медикейд"), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи. Администрацията на президента Доналд Тръмп казва, че новите правила са необходими, за да гарантират самостоятелността на имигрантите.

Тръмп слага край на лотарията за "зелена карта"

Критиците на новата политика казват, че тези разпоредби ще ограничат законната имиграция на хора с ниски доходи от развиващи се страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

"Ограничаването на законната имиграция въз основа на благосъстоянието на кандидата е срамно и дълбоко антиамериканско", написа в Туитър сенаторът от Демократическата партия Дик Дърбин.

Около 544 000 души кандидатстват за зелени карти годишно. Според правителството 382 000 от тях попадат в категории, които ще бъдат засегнати от новите правила. Имигрантите са малък процент от получаващите помощи. Всъщност мнозина от тях не отговарят на критериите за получаване на такива помощи заради имиграционния си статут, посочва агенцията.

Според критици правителството на Тръмп иска да промени облика на имиграцията в Америка, така че тя да стане по-бяла и по-богата. Твърдата политика в областта на имиграцията е отличителен белег на управлението на Тръмп и на кампанията му за преизбиране през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1226 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стария хъш

2020.01.28 | 09:51

3

Много станаха маимуните и ше се счупи клона.Стига негри и цигани да храниме с наште данаци мекио...

Ман Гоев

2020.01.28 | 07:13

1

Къде в Щатите има социални помощи? Има някакво объркване.

БАЙ ШИЛЕ

2020.01.28 | 08:45

2

Мистър Гоев, по спомен всичките ми семейни познати в САЩ когато раждаха всички подаваха заявление за социално слаби за да им е безплатно, а всички бяха доста добре финансово....

Добави коментар

Водещи новини