Тръмп и Трюдо разговаряха по телефона

  • 09 януари 2020 07:23

  • 539
  • 3
Тръмп и Трюдо разговаряха по телефона
© gettyimages (архив)

Канадският премиер Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти осъди иранските ракетни удари по бази в Ирак, в които има канадски и американски военни, предаде АФП.

"Канада осъжда тези атаки с ракети, изстреляни от Иран миналата нощ", заяви Трюдо и призова за деескалация на напрежението и за диалог в региона. "Мога да потвърдя, че имаше канадци в канадската база в Ебрил, когато там паднаха ракетите, но те всички са в безопасност", допълни той. Канада има 800 военни в региона, от които около 500 в Ирак, където те участват в мисията на НАТО за обучаване на иракски военни. Канадски военни учасват и в антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ. Канада преустанови дипломатическите си отношения с Иран през 2012 г.

Иран удари САЩ в Ирак. Има загинали

Запитан от журналисти дали изключва категорично възможността украинския Боинг 737, катастрофирал в Иран, да е бил свален, Трюдо същевременно каза: "Не мога да го направя", а после допълни: "Опасно е да се спекулира върху възможните причини", предаде БТА, цитирайки АФП. В катастрофата със самолета на украинската авиокомпания "Юкрейн интернешънъл еърлайнс" загинаха 63 канадски граждани.

Украински пътнически самолет се разби в Иран. Няма оцелели

В съобщение на канцеларията на канадския премиер пък се казва, че Трюдо е провел телефонен разговор с американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и двамата са обсъдили ситуацията в Близкия изток и самолетната катастрофа в Иран, предаде ТАСС. Тръмп е изказал съболезнования на Трюдо и е подчертал необходимостта от провеждането на щателно разследване на причините на катастрофата. Двамата лидери освен това са обсъдили необходимостта от деескалация на напрежението в Близкия изток и са подчертали важността на поддръжката на стабилност в Ирак и продължаване на борбата срещу Ислямска държава.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
трюфел

2020.01.09 | 10:44

3

трюдо кани бай дончо на гей парад.

2020.01.09 | 08:11

2

трюдо е палячо , предводителят на гей паради, да го туря на жена му, много хубава жена има , обаче в семейството тя играе ролята на мъжа и ня всъщност дърпа конците в канада

2020.01.09 | 08:08

1

в самолета дето иран свалиха имаше доста канадци , опитват се да вкарат канада в конфликта

Добави коментар

Водещи новини