Пентагонът: САЩ използват турските бази единствено с разрешението на Анкара

  • 16 декември 2019 10:38

  • 905
  • 0
Пентагонът: САЩ използват турските бази единствено с разрешението на Анкара
© Gettyimages

САЩ използват турските военни бази, в т.ч. военновъздушната база Инджирлик, единствено с разрешението на Анкара. Така от Пентагона коментираха пред кореспондента на ТАСС думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за евентуалното затваряне на базите Инджирлик и Кюреджик за САЩ, в случай че Вашингтон наложи санкции срещу Анкара заради руските зенитно-ракетни системи С-400.

"Присъствието на американските сили в турските бази, включително в базата Инджирлик, се осъществява с разрешението на турското правителство.

САЩ: Северна Корея не може да ни поставя крайни срокове

Ние разглеждаме статута на нашите сили в Турция като символ на дългогодишния ни ангажимент за сътрудничество и защита на нашия съюзник от НАТО и стратегически партньор", заявиха пред кореспондента на ТАСС в Пентагона, предава БТА.

Както посочват в министерството на отбраната на САЩ, Турция "допринася за мисиите (на НАТО) в Афганистан, Косово, Ирак и е важна" за целите на националната стратегия за отбрана на САЩ. "Пентагонът се стреми да поддържа тези отношения, като същевременно настоява Турция да провежда по-конструктивна политика по отношение на С-400 и други области на несъгласие", добавя министерството.

Това не е първият път, когато в Турция се обсъжда вероятността от затваряне на авиобазата Инджирлик за американските военни, посочва ТАСС.

Обикновено подобна реторика на Анкара възниква в светлината на заплахи от Вашингтон, но досега страната не е предприемала конкретни стъпки в тази посока, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини