САЩ повдигнаха обвинения на хакери, свързани с руските разузнавателни служби

В САЩ бяха повдигнати обвинения на двама руснаци, за които се смята, че ръководят група хакери, отговорна за международна вълна от компютърно пиратство, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Франс прес.

Според обвинителния акт на прокуратурата в Питсбърг Максим Якубец и Игор Турашев ръководят киберпрестъпна група на име "Ивъл Корп" и са заразили компютри, включително банкови, в десетки страни, като са откраднали над 100 милиона долара от 2011 г.

Смята се, че Максим Якубец от 2017 г. е сътрудничил на руската Федералната служба за сигурност по проекти за руското правителство, уточни американското финансово министерство, което наложи санкции на двамата мъже и на други свързани с организацията им лица.

Групата "Ивъл Корп", която се намира в Москва, е обвинена в разпространяване на два малуера (вреден софтуер) "Бугат" и "Драйдекс". Те били скрити в прикачени файлове на имейли и заразявали компютрите на жертвите, за да откраднат паролите и банковите им данни. След това хакерите прехвърляли парите в свои банкови сметки или сметки под техен контрол.

Смята се, че групата е навредила на над 300 физически или юридически лица в 43 страни, по-специално членки на НАТО.

Якубец и Турашев не са задържани. Държавният департамент обяви награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до задържането на Якубец.

Коментари

  1. 2019.12.06 | 09:09

    За пореден път : Кой ми сра в гащите ?

  2. 2019.12.06 | 08:36

    Пълни измислици,и страх от страна на америка.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет