Тръмп подписа закон в подкрепа на продемократичния лагер в Хонконг

  • 28 ноември 2019 07:17

  • 267
  • 4
Тръмп подписа закон в подкрепа на продемократичния лагер в Хонконг
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война, съобщиха Ройтерс и ТАСС. 

Законът "за демокрацията и правата на човека в Хонконг" беше приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център. В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

Китай повика посланика на САЩ във външно министерство заради Хонконг

Конгресът прие и втори закон - който Тръмп също подписа - забраняващ износа за Хонконг на американско специализирано полицейско оборудване като сълзотворен газ, гумени куршуми и електрошокови пистолети.

"Подписах тези закони от уважение към президента Си /Цзинпин/, Китай и Хонконг", заяви Тръмп в комюнике, цитирано от Франс прес. "Те се обнародват с надеждата, че лидерите и представителите на Китай и на Хонконг ще успеят приятелски да преодолеят разногласията си, което ще доведе до дълготраен мир и просперитет за всички", добави президентът.

Последвайте канала на

БТА
267 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.11.28 | 11:03

4

ГАДНИ ТЕРОРИСТИ.ТЕ ПОСТИГНАХА ТОВА ,КОЕТО НЕ УСПЯ ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ.

1

2019.11.28 | 10:09

3

Да се дразниш с Китай не е като да помилваш пуйки. Вярно е, че парата ги прави като един - само един конгресмен е гласувал против. Но същата тази пара най-накрая ще накаже лакомото им дупе. Не може да си вечният тарикат. И англетата се взеха насериозно, докато не почна да им се смее целия свят.

Сашо

2019.11.28 | 07:29

2

Хон конг не е чужда страна и как някой друг ще ти определя правила които не желаеш. Не, че не се вижда., но все пак.

Мче как..

2019.11.28 | 07:26

1

А на Марс ще подкрепите ли опозицията?
И там може да има далавера за вас

Добави коментар

Водещи новини