НАТО препоръчва повишена защита на критичната енергийна инфраструктура

  • 20 ноември 2019 20:50

  • 398
  • 0
НАТО препоръчва повишена защита на критичната енергийна инфраструктура
© Getty Images/Guliver (архив)

Министрите на външните работи от НАТО са приели днес препоръки, свързани с енергийната сигурност. Това съобщи след първата част на заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той допълни, че алиансът отчита необходимостта от разбиране на заплахите за енергетиката. По неговите думи съюзниците възприемат нуждата от усилена защита на критичната енергийна инфраструктура.

Столтенберг съобщи, че министрите са обсъдили охраната на въздушното пространство над Черно море и план за борба с тероризма. Той уточни, че разговорите не са засегнали искането на САЩ европейските държави да приемат обратно от Сирия "своите" джихадисти.

Приветстваме връщането от Русия на задържаните украински кораби, това е стъпка в правилна посока, посочи генералният секретар. По неговите думи е важно страните от НАТО да останат единни в подхода към Москва.

Русия върна пленените преди година кораби на Киев

Столтенберг посочи, че за НАТО е изключително важно всяка страна, включително Беларус, да избира сама пътя си и договореностите в областта на отбраната. Самостоятелността на всяка страна трябва да бъде уважавана, заяви той в отговор на въпрос за възможността Русия да присъедини Беларус.

Съюзниците изразиха силна подкрепа за НАТО и трансатлантическото единство, каза Столтенберг след днешните разговори на външните министри и на фона на настъпилия смут от изявленията на президента на Франция. Генералният секретар определи днешните разговори като "отлични".

Необходимостта от НАТО за нашата сигурност се запазва и въпреки различията, сме по-силни, ако заедно откликваме на предизвикателствата, добави Столтенберг. Тази вечер министрите продължават разговорите по въпроси, свързани с Русия, Китай и контрола над въоръжаването. 

Последвайте канала на

БТА
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини