Кристалина Георгиева предупреди за рекордния световен дълг

Световната икономика е натрупала рекорден дълг, за което в голяма степен е допринесъл частният сектор, а това не е безрисково, предупреди днес управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Световният дълг на държавния и частния сектор общо е достигнал безпрецедентните 188 трилиона долара или около 230 % от световния брутен вътрешен продукт (БВП), изтъкна новата директорка на фонда. Тя каза това в реч при откриването на Двайсетата годишна конференция за дълга на името на Жак Полак.

Посочената цифра бележи увеличение на световния дълг с 14,6 на сто спрямо оценката на МВФ от април 2018 година (164 милиарда долара). "Частният сектор е един от основните двигатели на това натрупване, което в момента представлява близо две трети от общото равнище на дълга", подчерта Георгиева. Освен това държавният дълг на развитите икономики е на безпрецедентни равнища от Втората световна война, допълни тя.

"Държавният дълг на страните с нововъзникваща пазарна икономика е достигнал нивата, отчетени при дълговата криза от 80-те години. Силно е нараснало през последните пет години и дълговото бреме на страните със слаби приходи", посочи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Банковите кредити и кредитните пазари играят основна роля за благоденствието, като помагат на домакинствата да придобиват жилище, а на компаниите - да инвестират, но в същото време "високата задлъжнялост представлява не само заплаха за финансовата стабилност, но може да бъде в тежест и за растежа", предупреди ръководителката на МВФ.

Тя припомни необходимостта да се осигурят средства за погасяване, а това според нея "означава, че трябва да се действа предпазливо при сключване на нови дългове, съсредоточавайки се повече върху привличането на инвестиции в акции, каквито са преките чуждестранни инвестиции, да се увеличават данъчните постъпления и да се засили борбата с бюрокрацията и корупцията". Георгиева препоръча и да се гарантира по-голяма прозрачност в практиката на взимане и отпускане на заеми.

"В много страни е възможно значително да се засилят институциите, които регистрират, наблюдават и декларират дълга", каза тя. Ръководителката на МВФ призова също за по-добро сътрудничество между страните, взимащи заеми, и страните, отпускащи заеми.

Коментари

 1. 2019.11.08 | 05:25

  Краварите да се изолират, печатницата да евреите да спре, и всичко ще си дойде на мястото

 2. 2019.11.08 | 04:31

  Не е световен дъл ,а е дълг на Америка.

 3. 2019.11.07 | 23:46

  Все повече хора с половин уста предупреждават за идещото Бум-м-м.

 4. 2019.11.07 | 22:57

  Интересно е,че парите се печатат и системата защо работи по един и същи начин и постоянно някой все дължи пари и парите не достигат?
  Нормално ли е да се върви по път и спазват правила,които не водят до никъде?

 5. 2019.11.07 | 22:03

  Ами аз с моите самолети и с комисионата която взех ви обрекох на заплата 250 евро и пенсия 100 евро за 100 години напред. Добре, че сте малоумен и заспал народ и нищо няма да ми се случи :))))))

 6. 2019.11.07 | 20:46

  И към кой е този дълг, Сталинке? Към Марс ли?
  Дърта комунистка сега най-голямата капиталистка.

 7. 2019.11.07 | 20:23

  И кой най-много го е натрупал и не връща нищо?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет