Шефът на Агенцията на ООН за палестинските бежанци подаде оставка

Швейцарецът Пиер Креенбюл, ръководител на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, срещу когото се води разследване за злоупотреба със служебно положение, подаде оставка с незабавно влизане в сила, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

По-рано днес ООН обяви, че Креенбюл е отстранен от длъжност и на негово място за временно изпълняващ длъжността е назначен британецът Крисчън Сондърс.

В доклад на отдела по етика на агенцията от края на юли, който е бил изпратен на генералния секретар на ООН, се говори за лошо управление и различни видове злоупотреба със служебно положение на високопоставени представители на агенцията, включително на Креенбюл.

Те включват "неуместно сексуално поведение, шуробаджанащина, неправомерни наказания, дискриминации и други злоупотреби за лична изгода с цел потискане на оправдани разногласия". Смята се, че самият Креенбюл е започнал интимна връзка с главната си съветничка, която била назначена през 2015 г. след "изключително бърза" процедура, се казва в документа. Агенцията оказва помощ на милиони палестински бежанци в Йордания, Ливан, Сирия и в палестинските територии.

Очаква се Общото събрание на ООН да удължи скоро с три години мандата на агенцията въпреки острата съпротива на САЩ, които смятат, че тя вече не е адекватна, отбелязва Франс прес.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет