Майк Пенс разкритикува Китай

  • 24 октомври 2019 20:24

  • 753
  • 0
Майк Пенс разкритикува Китай
© gettyimages (архив)

Вицепрезидентът на САЩ Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и обвини Китай, че ограничава правата и свободите в Хонконг, но същевременно подчерта, че Вашингтон не се стреми към конфронтация с Пекин, предаде Ройтерс.

Пенс изрази критиките си малко преди започващия утре нов кръг преговори с Китай за решаване на търговската война между двете най-големи световни икономики. "Америка и нейните лидери повече няма да се надяват, че само икономическият ангажимент ще преобрази авторитарното управление на комунистически Китай в свободно и отворено общество, което уважава частната собственост, върховенството на закона и международните търговски правила", каза Пенс.

Той същевременно подчерта, че "САЩ не се стремят да обуздаят развитието на Китай. Искаме конструктивни отношения с лидерите на Китай", каза Пенс и призова Китай "да се възползва от този уникален исторически момент, за да започне начисто, като сложи край на търговските практики, които твърде дълго ас ощетявали американците", заяви Пенс.

В речта, в която произнесе във Вашингтон и в която отправи критиките към Китай, Пенс спомена и северноамериканската баскетболна лига - Ен Би Ей, за която заяви, че се държи като филиал на авторитарния режим в Пекин, предаде БТА, цитирайки АФП. "Някои от най-големите играчи и собственици на Ен Би Ей, които упражняват ежедневно правото си да критикуват нашата страна, онемяват, когато става дума за правата и свободите на други народи. Заставайки на страната на Китайската комунистическа партия и заглушавайки свободата на словото, Ен Би Ей се държи като 100-процентен филиал на един авторитарен режим", допълни той.

От около три седмици има криза между Китай и Ен Би Ей, свързана с туит на Дарил Мори, генералния мениджър на Хюстън рокетс в подкрепа на протестиращите в Хонконг. В началото тази криза Ен Би Ей излезе с комюнике, в което изрази дълбоко разочарование от неуместните изказвания на Мори. Американски народни избраници тогава разкритикуваха Ен Би Ей, защото с това изявление изглеждаше, че тя отдава право на Пекин. В резултат на полемичния туит китайските компании прекратиха спонсорството си и преговорите с Ен Би Ей за правата за разпространение на мачовете. Китайската държавна телевизия не излъчи във вторник първите мачове в новия баскетболен сезон в Северна Америка, което е необичайно събитие в Китай, където има много фенове на Ен Би Ей.

В речта си Пенс разкритикува и компанията за спортни облекла Найки, която, по думите му се представяла за защитник, на социалната справедливост, но когато ставало дума за Хонконг, предпочитала да забрави за социалното си съзнание. Той визира това, че Найки изтегли от магазините си стоки с марката на Хюстън рокетс след туита на генералния мениджър на отбора.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини