Марк Еспър пристигна на първа визита в Афганистан

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пристигна на първото си посещение в Афганистан, откакто заема този пост, предадоха световните агенции.

Пред репортери, които го придружават, той каза, че смята, че САЩ могат да намалят силите си в Афганистан до 8600 души, без да навредят по този начин на борбата с тероризма, водена срещу организациите Ал Каида и Ислямска държава. Но той допълни, че всякакво изтегляне би трябвало да се случи като част от споразумение за мир с талибаните.

САЩ имат около 14 0000 военни в Афганистан, които са част от оглавявана от тях международна коалиция. Американските сили обучават и консултират афганистанските сили и водят контратерористични операции срещу екстремистите. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди изтегляне на част от американските сили съответствие с мирните преговори. След това изтегляне в страната би трябвало да останат около 8600 военни.

Американският пратеник за Афганистан Залмай Халилзад постигна предварителна сделка за мир с талибаните, но нарастването на насилието, причинено от тях, и смъртта на американски войник миналия месец, накараха Тръмп да отмени тайна среща с Кемп Дейвид, на която споразумението за мир трябваше да бъде финализирано.

"Целта е в даден момент да имаме споразумение за мир, това е най-добрият начин да се напредне", заяви Еспър пред придружаващите го журналисти.

Визитата му в Афганистан става ден след като афганистанските изборни власти отложиха обявяването на предварителните резултати от произведените миналия месец президентски избори.

По време на визитата си в Афганистан Еспър планира среща с президента Ашраф Гани, с висшите американски командващи там и с американски военнослужещи.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет