Американски конгресмени са в Йордания за разговори с крал Абдула

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и други водещи членове на Конгреса на САЩ вчера се срещнаха в Йордания с крал Абдула Втори и други висши йордански представители, предаде Ройтерс.

Пелоси заяви в съобщение за медиите, че визитата е в "критичен момент за сигурността и стабилността на региона".

"Предвид задълбочаващата се криза заради нахлуването на Турция в Сирия, нашата делегация започна жизненоважни дискусии за ефекта върху регионалната стабилност, увеличения поток от бежанци и опасната възможност, предоставена на ИДИЛ, Иран и Русия", заяви Пелоси в съобщение за медиите.

Американската делегация включва водачите на ключови комисии в Камарата - председателя на комисията за външната политика Елиът Енгъл, за вътрешната сигурност Бени Томпсън, за разузнаването Адам Шиф и старшия републиканец в комисията за въоръжените сили Мак Торнбъри.

Конгресмените се срещнаха също с престолонаследника принц Али Хусейн бин Абдула Втори, принц Фейсал бин Ал Хусейн, външния министър Айман Сафади и др.

Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър в четвъртък осъдиха споразумението между САЩ и Турция за пауза в офанзивата на Анкара в Североизточна Сирия, като заявиха:

"То сериозно подкопава доверието към външната политика на Америка и изпраща опасно послание и към нашите съюзници, и към нашите противници, че думата ни не може да се вярва. Президентът Ердоган не отстъпи нищо, а президентът Тръмп му даде всичко".

Двамата водещи представители на  Демократическата партия в Конгреса заявиха, че Камарата на представителите ще гласува по двупартиен законопроект за санкции срещу Турция в близките дни.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет