Кристалина Георгиева ще се бори за равни права за жените на работното място

"Никога не се съгласявайте да бъдете по-ниско платени от колегите си мъже, никога!", призова жените новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, демонстрирайки твърдата си решимост да се бори за равноправие на жените и мъжете на работното място, предаде Франс прес.

В първия ден от есенните срещи на МВФ и Световната банка вчера Георгиева се обяви в подкрепа на квотите, които ще дадат на жените по-голям достъп до ръководни постове.

"Квотите не са идеално решение, но са едно прагматично решение", отбеляза тя, подчертавайки, че "без квоти ще е нужно много, много време", докато се постигне равен достъп до най-висшите постове в компаниите.

На въпроса на една млада жена каква е рецептата за успех в света на бизнеса и на работното място, ръководителката на МВФ отговори: "Трябва да бъдете компетентна и да проявявате повече самоувереност, а също да се представяте в най-добрата си светлина."

Позовавайки се на огласен вчера доклад на Фонда, посветен на незаплатения труд, Георгиева подчерта необходимостта да бъде решен проблемът с труда, за който не се плаща възнаграждение, като грижите за деца и възрастни хора и домакинските задължения, извършван най-често от жени.

"Жените полагат средно по два часа повече незаплатен труд на ден от мъжете", отбеляза Георгиева.

Авторите на доклада посочват, че макар неравенството между половете при неплатения труд в последните десетилетия да е намаляло, то все още е съществено.

Дори в страните с най-голяма равнопоставеност в света като Норвегия жените полагат поне 20 процента повече незаплатен труд от мъжете, най-вече домакинска работа.

Често жените са принудени да носят бремето на домакинските задължения, а времето, посветено на незаплатен труд, отразява принудите, наложени от културните норми, липсата на обществени услуги и инфраструктура или политиките за отпуските по семейни причини, се отбелязва в доклада.

Дори когато жените извършват заплатен труд, "професионалното декласиране е нещо обичайно, тъй като жените избират работа с по-ниско равнище на компетентност или на непълен работен ден, за да съвместяват платената работа с грижите" за семейството.

Коментари

 1. 2019.10.16 | 13:30

  В коя европейска държава на жените се заплаща по-малко от мъжете за една и съща длъжност? Това е мит и средство за водене определени политики. Няма такова нещо!

 2. 2019.10.16 | 12:54

  боже, тази борба ни докара комунизма.
  то бе борба против класовото неравенство и класовия враг,
  то бе борба срещу буржуазитата и капиталистите,
  то бе борба срещу кулаците.
  избиха работещите и умните хора, направиха от простаци, крадци, лентяи и предатели комунисти и палачи на собствения си народ. изкараха жените по къра и строежите да работят тежка физическа работа - да са били равни с мъжете.
  сега какво ще ни докарат тия комунисти-коминтерновци-интернационалисти-капиталисти-демократи-либерали????
  тая дърта комунистка стана най голямата капитало либерал демократка.

 3. 2019.10.16 | 10:14

  Господ да я "поживи !
  Дялан камък,може да служи на всякакви господари.

 4. 2019.10.16 | 09:53

  Парцал!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет