Повдигнаха обвинения за петорното убийство в Чикаго

  • 15 октомври 2019 06:26

  • 5007
  • 1
Повдигнаха обвинения за петорното убийство в Чикаго
© Chicago Police Department

Властите в Чикаго повдигнаха обвинения на 66-годишния Криштоф Марек за петорното убийство през уикенда. Три от жертвите на тежкото престъпление са български граждани.

Марек е пенсиониран строителен работник,който в събота вечер в квартал "Дънинг" на 6733 "Уест Ирвинг Парк Роуд", застреля с пистолет 5 човека в сградата, където живел от 15 години. Три от жертвите са българско семейство, които са вечеряли в дома си. 65-годишната Искра Попова и около 45 годишният ѝ син Ивайло Попов са от Габрово, а снахата Цветанка Костадинова е от София. С тях е бил и 61-годишният американец Дейвид, който също е сред застреляните. На по-горния етаж на сградата, тежко ранена беше и 53-годишната Йоланта Тополска, която вчера също почина.

Криштоф Марек е извършил убийствата със законно притежаван пистолет. Съседите му го описват като конфликтен човек, не можещ да контролира яда си.

Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск на който може би е бил подложен в последните дни тъй като е имал сериозни финансови проблеми и опасност да изгуби жилището си. Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел.

На изслушване в районен съд вчера прокурорите казаха, че намерили две заплашителни бележки на полски - родния език на Марек, залепени от вътрешната страна на вратата в апартамента му. На едната пишело: "Никаква милост. Помни какви мръсотии ти правят, ти контролираш нещата, не те. Стига толкова. Те трябва да платят за това". На другата пишело: "Утре. Никаква милост, никакво глупаво колебание. Помни кой си. Помни какво ти направиха (следва вулгарна дума). Те трябва да платят за това", предаде БТА.

Говорител на полицията заяви, че Марек се карал със съседите си за дреболии, например с жена, която го ядосвала, защото според него стъпвала шумно по пода в апартамента над неговия. Прокурорите разполагали и със съдебен документ, в който асоциацията на живеещите в блока искала да изгони Марек, защото не плащал ипотеката си и други вноски.

След стрелбата той оставил пистолета на масичка в своето жилище, излязъл навън и казал на пристигналите полицаи: "Мисля, че търсите мен. Аз го направих", гласи документът, подготвен от районния прокурор. Съдията нареди той да остане в ареста.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васил

2020.03.07 | 09:53

1

Защо триете, без да има нецензурни думи и изрази? Това вашето е чиста проба Цензура!

Добави коментар

Водещи новини