Протестиращи екоактивисти боядисаха в червено прочутия известния бик на "Уолстрийт"

Протестиращи екоактивисти заляха с червена боя прочутата статуя на бик пред борсата на Уолстрийт в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Организацията "Бунт срещу унищожението" организира протест на мястото. Екоактивстка, развяваща зелено знаме, се качи върху бика.

Организацията организира мирно гражданско неподчинение в градове по целия свят, за да упражни натиск върху правителствата да направят повече по въпроса за климатичните промени.

 

Стотици активисти от "Бунт срещу унищожението" блокираха централния площад в Париж "Шатле". Някои от протестиращите образуваха жива верига. Холандската полиция заяви, че е задържала около 90 демонстранти, блокирали натоварена улица в Амстердам. В Туитър тя уточни, че протестиращите са задържани в района на Държавния музей, където блокадата пречеше на движението цяла сутрин. Демонстрацията беше мирна, макар че пеещи активисти се държаха за ръце и легнаха на земята, за да попречат на усилията на полицията да ги отстрани от пътя.

Полицията в Лондон заяви, че около 135 климатични активисти са арестувани. Демонстранти, които биеха метални барабани, преминаха в шествие през центъра на Лондон и с това поставиха началото на двуседмични акции, целящи да нарушат ритъма на ежедневието в града. "Бунт срещу унищожението" заяви, че протестиращите са арестувани, когато блокирали Виктория стрийт пред министерството на отбраната. Една от арестуваните, 81-годишната Сара Лейзънби, пенсиониран социален работник от Оксфорд, каза, че "правителството задължително трябва да предприеме сериозни действия и да упражни натиск върху другите държави и световни сили коренно да намалят употребата на изкопаеми горива".

Екоактивисти блокираха улици и организираха седяща стачка и в Мадрид. Няколко десетки активисти за кратко образуваха жива верига и блокираха важна транспортна артерия в испанската столица в пиков час. Испанската полиция заяви, че е отвела в участъците 33 активисти, а трима са арестувани за неизпълнение на полицейска заповед. Неколкостотин други протестиращи лагеруваха в 40 палатки пред сградата на министерството на екологичния преход в Мадрид.

В Берлин около 1000 климатични активисти от "Бунт срещу унищожението" блокираха движението в района на кръговото кръстовище около "Голямата звезда" ("Гросер щерн"), площада с Колоната на победата в центъра на парка Тиргартен. Протестът започна в ранните часове на днешния ден. Представители на "Бунт срещу унищожението" издигнаха и лагер пред канцлерството.

Основаната миналата година във Великобритания организация има филиали в около 50 страни.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет