Захариева: Ако ЕС не може да изпълнява обещанията си, по-добре да не ги поема

26 септември 2019 12:36

Захариева: Ако ЕС не може да изпълнява обещанията си, по-добре да не ги поема
© Външно министерство
600 0

“Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя говори в Ню Йорк на форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“.

В събитието участваха изтъкнати политици от региона като премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, президента (1997-2002) Петър Стоянов, Младен Иванич, член на председателството на Босна и Херцеговина  (2014-2018).

“На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси”, който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”, заяви още Захариева.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

По отношение на буксуващата работа на съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси между София и Скопие тя се обърна към премиера Зоран Заев: “Понякога политиците са по-смели от историците. Зоран, ние имаме обща история с вас, а с останалата част от света имаме споделена история - това е нещо различно.”

Премиерът Зоран Заев благодари на България, че миналата година е поставила неговата страна под светлините на прожекторите на европейската сцена и по време на Срещата на върха в София е върнала родината му във фокуса на западните държави. Той изтъкна, че 83% от съгражданите му подкрепят присъединяването на Република Северна Македония към ЕС.

“Подписахме споразумение с България, с което признахме, че имаме обща история - от това може да имаме само ползи. Това ме окуражи да продължа напред и да сключим споразумението с Гърция - каза Заев и обясни. - Резултатите не закъсняха - търговията с България се увеличи с 16,5 на сто през 2018 година.”

Модераторът на панела за Балканите на форума на Международния център „Низами Ганджави“ - бившият външен министъра на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, заяви в началото на форума, че изказва специални благодарности на българския министър-председател Бойко Борисов за миналогодишното му присъствие на това събитие и за присъствието тази година на вицепремиера Екатерина Захариева и двама български президенти - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Тази година на форума участват още Виктор Юшченко, президент на Украйна (2005-2010),, Вайра Вики Фрайберга, президент на Латвия  (1999-2007), Георгиос Папандреу, премиер на Гърция  (2009-2011), Борис Тадич, премиер на Сърбия  (2004-2012), и Ехуд Барак, премиер на Държавата Израел  (1999-2001).

Радина Лазарова
600 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини