Шефът на Пентагона разговаря с украинския си колега

  • 25 септември 2019 21:20

  • 347
  • 0
Шефът на Пентагона разговаря с украинския си колега
© Getty Images/Guliver (архив)

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър съобщи, че е казал на украинския си колега в телефонен разговор, че е важно Киев да се справи с корупцията, но отказа да коментира решението на Белия дом да задържи изпращането на военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Вчера демократите в Камарата на представителите на САЩ започнаха официално разследване дали Тръмп да бъде отстранен от длъжност, като го обвиниха, че е потърсил помощта на Украйна, за да злепостави съперника си демократ Джо Байдън с наближаването на президентските избори догодина.

Еспър заяви, че е разговарял с украинския си колега Андрий Захороднюк преди една-две седмици и му е казал, че е важно Украйна да се справи с корупцията и че това е важна тема за правителството на САЩ.

В телефонен разговор през юли президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския поиска от украинския президент да разследва дали бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е спрял разследване на газова компания, в която е работел синът му, както показва публикуваната днес от администрацията на Тръмп стенограма на разговора.

Разговорът се е състоял, след като Тръмп е наредил на правителството на САЩ да замрази близо 400 милиона долара американска помощ за Украйна. Впоследствие помощта беше отпусната.

На въпрос дали решението на Белия дом да задържи пращането на военна помощ за Украйна е навредило на националната сигурност, Еспър отговори: "Сега няма да навлизам в тази тема. Както съм казвал много пъти, опитвам се да държа Пентагона извън политиката, а очевидно днес само това е в новините."

Еспър добави, че е казал още на Захороднюк, че е необходимо и европейските съюзници да помагат на Украйна и че този товар не трябва да се поема само от САЩ.
 

Последвайте канала на

БТА
347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини