САЩ осъдиха китайски шпионин във военното разузнаване

  • 25 септември 2019 16:49

  • 314
  • 0
САЩ осъдиха китайски шпионин във военното разузнаване
© Getty (архив)

Бивш служител от американското военно разузнаване, който призна, че е изменил на страната си по финансови подбуди, беше осъден вчера на 10 години лишаване от свобода във федерален затвор за шпионаж в полза на Китай, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

60-годишният Рон Рокуел Хансън от Сиракюз, щата Юта, се призна за виновен през март за това, че се е опитвал да предава на Китай класифицирана информация за националната отбрана на САЩ в замяна на което получил стотици хиляди долари като агент на правителството в Пекин.

Агенти на ФБР арестували Хансън през юни 2018 г. докато той пътувал към международното летище Сиатъл-Такома, за да се качи на самолет за Китай, съобщи правосъдното ведомство.

Хансън е признал, че е търсел полезна за Китай информация за националната сигурност на САЩ от свой колега в агенцията за военно разузнаване (DIA), който се съгласил да продава такава информация на китайците.

Документите, които Хансън получил от въпросния служител, били свързани с военната готовност на САЩ. Хансен признал също, че е съветвал агента как да записва и предава документите, без да бъде разкрит и как да укрива и изпира парите, получени за издаването на тези тайни. Без знанието на Хансън обаче, служителят докладвал за поведението му на DIA и действал като информатор на ФБР по случая.

Хансън, който говори свободно китайски и руски, бил нает от DIA като цивилен агент през 2006 г., след като се уволнил от американската армия. Китайски служители от разузнаването го вербували през 2014 г., призна Хансън. Той беше осъден от федерален съдия в Солт Лейк Сити и е един от тримата служители от американското разузнаване, осъдени през последните месеци по обвинения в шпионаж в полза на Китай.

"Тези случаи разкриват мащабните усилия на китайското правителство да шпионира и заплахата за нашата национална сигурност", посочи в изявление зам.-главният прокурор Джон Дъмърс.

Последвайте канала на

БТА
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини