Гана покани българския бизнес да инвестира в страната

  • 24 септември 2019 08:08

  • 381
  • 1
Гана покани българския бизнес да инвестира в страната
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна вчера с г-жа Шърли Айоркор Бочуей, министър на външните работи и на регионалната интеграция на Република Гана. Това съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи.

"Ще се радвам да посетя Гана с бизнес делегация в рамките на моя предстояща обиколка в Африка, за да разгледаме възможностите за български инвестиции", заяви Захариева.

"Българският бизнес е добре дошъл да инвестира в нашата страна", отговори г-жа Бочуей, която представи условията, които правителството е създало за чуждестранните компании. Според нея двете страни са положили добра политическа основа, която да се материализира в практически резултати.

Гана е една от най-важните страни в Западна Африка - бързо развиваща се страна с добри икономически резултати през последните няколко години.

Като активен член на ECOWAS (Икономическа общност на западноафриканските държави), страната действа по конструктивен начин в регионалното сътрудничество в Западна Африка.

И двете страни бяха категорични, че трябва да се засили диалогът на политическо ниво. Членството на България в Европейския съюз предоставя добри възможности за достъпа на бизнеса на африканските страни до трети (европейски) пазари чрез реализиране на инвестиции в България и изграждане на съвместни производства и сътрудничество в различни икономически области.

Министър Захариева заяви още, че има потенциал студенти от Република Гана да се обучават с платена форма в българските университети.

Значителен брой африкански студенти са завършили висшето си образование в България през последните години и понастоящем имат уважавани позиции в своите страни.

Между двете страни съществува двустранно споразумение по академична линия, в рамките на европейските проекти, за размяна на студенти и специализанти.

Последвайте канала на

БТА
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Reality

2019.09.24 | 09:12

1

Гана покани бай Ганьо...

Добави коментар

Водещи новини