Тръмп посети стената по границата с Мексико

  • 19 септември 2019 09:23

  • 524
  • 0
Тръмп посети стената по границата с Мексико
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския написа името си на новопостроен участък от стената по границата с Мексико, определяйки я като "система за сигурност от световна класа", която ще бъде практически невъзможна за преминаване, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обиколи секция от стената в близост до Сан Диего. Това не е първото му посещение в района - през март 2018 г. той разгледа прототипи на стената, които властите по-късно унищожиха, за да разчистят място за 22,4 км стена от пълни с бетон стоманени тръби. Строежът все още продължава, отбелязва АП.

Преди началото на този строеж границата край Сан Диего се защитаваше от стоманени листове, които лесно се пробиваха с горелка, и втора стена, която можеше да се пробие с мощни триони. Марк Морган, и. д. началник на митническата служба, заяви пред медиите, че Тръмп е разговарял с експертите по границата, за да чуе от какво се нуждаят те.

Президентът на САЩ подчерта, че стената абсорбира топлина и "върху нея може да се изпържи яйце".

В същото време бетонът навлиза дълбоко в земята, за да попречи на прокопаването на тунели, а служителите на граничната служба могат да виждат какво става от другата страна на границата.

Тръмп похвали мексиканското правителство, по-конкретно за изпращането на войници към границата с цел забавяне на потока от мигранти към САЩ. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор "беше страхотен". "Всички се радваме", подчерта Тръмп.

"Знаете, че Мексико никога не е правило нищо, за да попречи на хората да се изсипват в нашата страна, а сега правят точно обратното. Бяха наистина невероятни".

Когато Тръмп подкани генерал-лейтенант Тод Семонайт от армията на САЩ да обясни как технология в стената предупреждава митническите служители за незаконни действия, отговорът на високопоставеният военен беше: "Сър, може да има известни основания да не обсъждаме това."

Семонайт обаче съобщи, че досега са построени 106 км стена, други 403 км са в различна степен на завършване и са планирани договори за още 262 км, които ще се сключат през идните 90 дни. Придобиването на други земи, намиращи се в частна собственост, вероятно ще отнеме повече време.

Тръмп изрази очакване да бъдат построени до 885 км стена по границата на САЩ с Мексико, която е дълга общо 3126 км. Заради цената се отказах от желанието си стената да бъде боядисана в черно, отбеляза той.

Тръмп подчерта, че ситуацията във връзка със сигурността по границата все още е спешна, предаде Ройтерс.

Министерството на вътрешните работи на САЩ междувременно съобщи, че прехвърля 560 акра (226 хектара) земя на армията, за да ускори строежа на 113 км стена в Западен Тексас, Калифорния и Аризона, предаде още АП.

Агенцията отбелязва, че това е първият случай, когато американското правителство прехвърля земи за строеж на гранични бариери, обосновавайки се, че ситуацията е спешна, отбелязва АП.

Последвайте канала на

БТА
524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини