Тръмп: Аз съм отговорен за прекрасни неща, които се случиха на Израел

  • 22 август 2019 06:36

  • 653
  • 3
Тръмп: Аз съм отговорен за прекрасни неща, които се случиха на Израел
© getty images

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви вчера, че никой президент на САЩ не е направил толкова, колкото той е направил за Израел, предаде Франс прес. "Аз съм отговорен за прекрасни неща, които се случиха на Израел", каза Тръмп в отговор на журналистически въпрос за твърдението му, че всеки евреин, който гласува за демократите, показва "или пълна неинформираност, или голяма нелоялност". Журналистът, който му зададе този въпрос по време на среща на президента с медиите в Белия дом, уточни, че терминът "нелоялност" напомня за "известно антисемитско клише".

Без да отговаря на обвиненията в антисемитизъм, Тръмп увери: "Никой президент не е направил повече от мен" за Израел. Той изтъкна, че е признал Ерусалим за столица на Израел, както и израелския суверенитет върху частта от сирийските Голански възвишения, анексирана от Израел през 1981 година. "Според мен, ако гласувате за демократите, вие сте нелоялен към еврейския народ и твърде нелоялен към Израел", повтори Тръм. "Демократите наистина са се отдалечили от Израел. Не мога да разбера как могат да направят това", добави той.

Изявлението на Тръмп от вторник вечерта за "голямата нелоялност" на еврейските избиратели, гласуващи за демократите, предизвика силни критики от страна на сдружения за борба срещу антисемитизма, както и от конгресмени демократи. Според тях това твърдение напомня за стереотипа за предполагаемата "двойнствена лоялност" на евреите, които уж не проявяват "лоялност" към страната, в която живеят.

Кандидатът за Белия дом, сенаторът Бърни Сандърс написа в "Туитър": "Аз съм горд, че съм евреин и изобщо не се притеснявам, че гласувам за демократите".

Израелският президент Реувен Ривлин изрази безпокойство, в телефонен разговор с председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси, че страната му бива замесена във вътрешнополитическите дебати в САЩ. "Ние непременно трябва да държим Израел над политическите диспути и да направим всичко, за да не се превръща в политически въпрос подкрепата за Израел", заяви Ривлин.

Последвайте канала на

БТА
653 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.08.22 | 07:19

3

Притеснен е изрелския министър, защото обича нещата да стават тихомълком. Хайде сега да не разкриваме колко процента от американските ДАНЪЦИ се изливат в Израел, че току виж вземат се усетят обикновените американци да се разбунтуват и спрат кранчето. Комунизнът в Израел е невъзможен без външните трилиони.

талмуда

2019.08.22 | 06:58

2

ционизма е подкрепен още през 1900г.от САЩ И Великобритания а после те са станали негови слуги и заложници

БЪЛГАРИН

2019.08.22 | 06:50

1

тъп тръмп еврейн

Добави коментар

Водещи новини